— Dette er veldig spesielt. Jeg kan ikke huske at isen har ligget så lenge på Breivatn, sier 69 år gamle Sondov Bjåen. Han har bodd i fjellgrenda øst for Hovden nesten hele sitt liv.

— At isen fortsatt ligger på vannet 19. juni er ny rekord. Folk som har levd lenger enn meg husker 17. juni 1955. Da var det et stort bryllup på Bjåen. Dagen etter forsvant isen på Breivatn. Så seint på året og så spesielt var det, at det snakkes det om ennå, sier Sondov Bjåen.

At Breivatn på Bjåen (896 m.o.h.) fortsatt langt på vei er dekket av is den 19. juni 2015 er ny rekord, mener lokalkjente.  Denne rekorden liker verken Sondov Bjåen eller de andre som bor i grenda. Foto: JOHS. BJØRKELI

Vanligvis forsvinner isen på Breivatn ca. 25. mai, sier Bjåen.

Forsinket ørretfiske

Sondov Bjåen kikker ut over vannet og liker ikke denne nye rekorden. Siden isen bare har begynt å gå opp ved land og ved osene, frykter han at isen ligger på Breivatn enda ei uke. Enda ei uke å vente på å sette ørretgarna i dette gode fiskevannet som har vært en del av Bjåen-folkets næringsgrunnlag gjennom generasjoner.

Fjellbjørka på Bjåen står også for det meste med knopper nå. De berømte «museørene» har ikke vist seg på greinene enda — tegnet på at nå bør det være godt ørretfiske. På den måten ser man at tiden for løvsprett og at isen går henger sammen.

Skummelt for fuglene

Det er den kalde våren med mye nordavind som har gjort at sommeren er minst tre uker, ja kanskje en måned forsinket på Bjåen og ellers i høyden i øvre Setesdal.

Sondov Bjåen frykter at fiskesesongen vil bli kort og dårlig i år, men reddere enn det er han for fuglelivet i fjellet. Det er svært lite insekter, noe som kan gjøre det vanskelig for fugleforeldrene å fore opp ungene. Svarte myrer og lyng er skummelt for rypekullene som snart klekkes også.

— For jordbruket på Bjåen er våronna en måned forsinket nå, sier turistvert og friluftslærer Sondov Bjåen.