— Hvis ikke varmen snart kommer, begynner jeg å se mørkt på dette. Vanligvis sender vi de første sauene på fjellet før 10. juni. Det kan vi glemme i år, sier driftesjef Torleiv Lye, som bor i Suleskard.

Mandag måtte faktisk Suleskard-veien stenges igjen.

Etter normalen skal de første sauene gå sånn i Setesdal-heiene neste uke. Det blir ikke slik i år. Foto: Christian Nørstebø

Inne i fjøset ennåPå gården hos Lye er ikke sauene sluppet ut av fjøset ennå.

— Helt spesielt. Jeg har dørene oppe slik at lammene kan gå ut. Men det er ikke mat ute her i Suleskard. Det er bare å vente. Jeg kan ikke huske maken til snømengder så seint på våren, sier Lye, som har drifteansvar for rundt 5.000 sau.

Han har vært med på å lede sauer på heia siden 1961, altså i 54 år. I 1962 var det mye snø som lå lenge. Men det kan likevel ikke sammenliknes med i år, mener han.

I Setesdal går sauene på hjemmebeite ennå. Marit Taksdal på Langeid sier det går greit foreløpig, men at det bør komme varme snart.

Heldigvis var det et fantastisk godt fôrår i fjor. Derfor har bøndene på Jæren tusenvis av ekstra rundballer å ta av hvis varmen uteblir lenge. I nøden må sauene spise baller noen uker.

— Vi i dalen sender sauene til fjells like innenfor dalsiden. Det begynner å bli bart der, så dette ordner seg. Foreløpig går de på hjemmebeite. Det gror ikke godt der heller når det er så kaldt, sier Taksdal.

Rundballer kan bli redningen

Verre er det med alle sauebøndene ved kysten i Aust-Agder og Vest-Agder, for ikke å snakke om alle på Jæren. Til sammen skal 38.000 sau fra Jæren Smalelag sendes på fjellbeite i Setesdal Vesthei de kommende ukene. I tillegg kommer sau fra Åseral og Setesdal.

— Heldigvis var det et fantastisk godt fôrår i fjor. Derfor har bøndene på Jæren tusenvis av ekstra rundballer å ta av hvis varmen uteblir lenge. I nøden må sauene spise baller noen uker, selv om det i kvalitet ikke kan måle seg med fjellbeite, sier Torleiv Lye.

Meteorologene har meldt at varmere vær skal komme, men de forskyver stadig på varselet.

Ved Roskreppfjorden sier langtidsvarselet fortsatt godt under ti grader de neste dagene. Først over helga er det snakk om over ti varmegrader på dagtid.

Går fort når varmen kommer

I helga skal sola komme, men fram til da blir det regn og snø.

— Snøen er grov og porøs på denne tiden. Det tiner ekstremt fort når varmen først kommer, men foreløpig er det jo kuldegrader om nettene, sier Torleiv Lye.

Han har ikke gitt opp håpet om en grei sesong, selv om det er uaktuelt å få all sauen opp i fjellet før sankthans, som er det normale.

Han forteller at det grønnes kjapt i fjellet når snøen først er borte. Plantene vet å utnytte hver varmegrad.

— Det verste er humøret. Man blir lei og deprimert av så mye snø på våren. Det kan bli en fin sesong ennå. Varmen må jo komme, sier Lye.

— Hvis den ikke kommer i juni heller?

— Det orker jeg ikke tenke på. Da blir det problematisk for mange, svarer Lye.

Nok hjemmebeite i Setesdal

Leder i Setesdal Landbruksrådgivning, Jakob Saaghus, sier Setesdal-bøndene har mye ledig hjemmeareal, og at de fleste sauebønder er forberedt på at snøen ligger lenge noen år.

Han tror ikke det blir kritisk, men sier det kan bli problemer for enkelte hvis juni heller ikke får fart på snøsmeltingen.