— Det er bare å merke seg navnet Støleheia. Det var her det begynte i Norge, den grønne industrien vi skal leve av i fremtiden, sa en stolt Vennesla-ordfører Torhold Bransdal.

Torsdag markerte Tine Sundtoft starten på byggingen av datalageret på Støleheia.

— Gratulerer med dagen. Nå står vi midt oppi det grønne skiftet og ser at det gjennomføres i Vennesla, sa Sundtoft i sin hilsningstale.

Investor og initiativtaker Peder Nærbø brukte også store ord.

— Dette skal bli verdens største cluster for grønne datasentre. I dag er jeg så stolt at jeg holder på å grine, sa Nærbø.

Mens alle talerne påpekte viktigheten av at regjeringen legger til retter for fiberkabler til kontinentet, nevnte ikke statsråden selv dette med et ord i sin tale.

- Forstår ikke dimensjonen

Høyres Fylkesordfører Terje Damman mener konsekvensene av dagens første spadetak, er vanskelig å begripe.

— Jeg har problemer med å forstå dimensjonen på det som nå skjer på Støleheia, sa Damman.

Peder Nærbø hadde hemmelige samtaler med Vennesla kommune i over ett år, før han, like før jul i fjor lanserte sine store utbyggingsplaner på en pressekonferanse på Herredshuset i Vennesla.

sundtoft.JPG

Allerede da var planen byggestart høsten 2015. ## 2400 dekar

Det er et område på cirka 100 mål som nå skal opparbeides og tilbys for kunder. Samtidig pågår reguleringsarbeid for et 2.400 dekar stort område innover mot Moseidvarden og østover mot Smååsane i Vennesla.

Peder Nærbø eier Bulk Eiendom og har slått seg opp på lager— og logistikkløsninger. Han har bygd en rekke større lager og ekspedisjonssentre på Østlandet.

Hans plan er å tilrettelegge tomter som så store kunder selv kan bygge datasentre på. Han ønsker også å bygge datasentre for kunder som ønsker å leie.

Stort behov

Det anslås at behovet for datalagring øker med opp mot 30 prosent i året. Bransjen er på linje med flybransjen i klimautslipp. Det går mye energi til å drive servere, men ikke minst kjøle dem. På Støleheia i Vennesla er Statnetts knutepunkt for strømforsyningen på Sørlandet og for flere av kabllene til Kontinentet.

For tiden pågår en kamp for å få lagt fiberkabler til England og Tyskland i forbindelse med at Statnett skal legge el-kabler dit. KrF krever nå at regjeringen betaler for dette for å få på plass infrastrukturen som Sørlandet trenger for å satse på grønne datasentre.

3.500 arbeidsplasser

NRK Sørlandet meldte onsdag at det kan skapes opp mot 3.500 arbeidplasser innenfor denne "industrien" på Sørlandet de kommende ti årene.

Vi kommer tilbake med mer fra selve arrangementet på Støleheia.