— Vil du se fletteboka? Den fikk han til jul, og ... han ble glad for den!

Hele familien Leggett - det vil si Thomas, hans fem døtre Tiril (17), Sunniva (15), Alva (13), Hedda (11), Mie (9) samt kona Michelle - er samlet i stua hjemme på Hellemyr. Kommentarene sitter løst, og alle er rettet mot hanen i høneflokken.

— Egentlig burde vi stilt med rotfletter alle sammen, ler kona Michelle.

Søkt fram av kona

Det var hun som søkte ham fram i Sprek-prosjektet - uten at han hadde den minste anelse om søknaden, langt mindre om formuleringene:

«Det sier seg vel strengt tatt selv at Thomas/pappa lever under sterk østrogenpåvirkning, noe som med tiden har forvandlet ham til en svært myk mann! Han er selvsagt til enhver tid oppdatert på de forskjellige årstidenes trender innen neglelakk, og imponerer stygt som selvlært ekspert på rotfletting. Til jul sydde han julegardiner til meg, og da han fikk «Den store fletteboken» i gave av sin mor, satte vel det siste spikeren i kista for hans maskulinitet. I et hus preget av rosa, fnising, glitter, såpeserier, Justin Bieber, Libresse, lipgloss og kølappsystem til badet tenker jeg nå at det er på tide at han får vist sine tvilende mannevenner hva han egentlig er laget av!»— Det er ikke løgn, selv om det er satt litt på spissen. Men, det er litt flaut å bli «outet» som mannen som ikke lenger er mann, innrømmer Thomas.

- Brukt mye tid hjemme

Men det er ikke bare for å lokke fram mannen i ham at Michelle søkte. Som fembarnsfar, der yngstejenta Mie på ni år er født med et veldig sjeldent kromosomavvik, har Thomas satt jentene sine i fokus.

— Fra den tiden vi fikk barn, fant jeg fort ut hva jeg synes var viktig i livet. Jeg har brukt mye tid hjemme, sier Thomas.

Kona Michelle skrev søknaden til Sprek-prosjektet uten at Thomas Leggett hadde noen anelse. Foto: Kjartan Bjelland

Slik beskriver kona det så treffende i søknaden:

«Og her kommer dere inn — jeg håper dere kan hjelpe meg med mitt ønske. Thomas klarer som dere skjønner ikke å finne tid til seg selv, eller han prioriterer det ihvertfall ikke. Til det er han altfor opptatt med tilværelsen som minibank, kriseavverger, moralsk veileder og privatsjåfør i konstant trafikk mellom Hellemyr og diverse destinasjoner. Kan dere hjelpe ham med å ta inn over seg at han fortsatt er mann, med testosteronet i behold, og la ham få en sjanse til å bevise dette for seg selv under Palmerittet 2015? Han fortjener inderlig en pause fra ridetimer og ballett og tutu-kjoler, til fordel for noen måneder med melkesyre, gnagsår i fua og svett susp! La mannen forsvare sin ære, for selv om han er en prinsessepappa vet jeg at det fortsatt finnes en barsking inni der!«

Gikk på en smell

— Snakk om å gi avkall på alt! Det var også det som førte til smellen, han slet seg ut på være tilstede. Mens jeg tok meg av hun minste, som var mer på sykehus enn hjemme, måtte han styre skuta hjemme, sier Michelle.

Først nå er Thomas på bedringens vei, og i ferd med å trappe opp til 100 prosent jobb, som han ikke har vært i siden «smellen» kom for et par år siden. Han har til og med også så vidt begynt å trene - mot triatlon. En kamerat har utfordret ham til å delta i den korte løypa i TriQuart.

— Jeg begynte opptreningen på Michelles bursdag 8. februar. Det startet med tre økter i uka, deretter to og nå klarer jeg ikke en dag i uka en gang, sukker Thomas.

- Er egentlig litt vågal

— Men han er aktiv hjemme, og kaster alltid rundt på en av oss. Og så hopper vi trampoline sammen. Men, jeg hadde kanskje ikke trodd at han skulle få en slik, sier eldstedatteren Tiril, og slår ham på magen.

— Da dere ringte, lå jeg på sofaen og spiste godteri. Jeg trenger hjelp, kommenterer Thomas - og sikter til Sprek-telefonen han fikk fra Fædrelandsvennen.

Men han ser på ingen måte svart på å skulle lokke fram mannen i seg igjen.

— Før jeg ble far, var jeg skater, jeg gikk på blades og jeg synes snowboard var fantastisk. Og nå er jeg veldig glad for at det er terrenget vi skal sykle i. For jeg er egentlig litt vågal, og liker å hoppe utfor ting og tenke over det etterpå. For å si det slik, jeg er ikke den som kommer til å bremse så veldig mye i utforbakkene, hevder Thomas.

Fremover skal han bevise hvilken mann som bor i ham.

Trener Stiansen om Leggett

— Det krever sin mann å ha gjort det han har gjort, med alle de utfordringene det medfører. Kanskje er Thomas mer mann enn noen? Det blir kjempegøy å ha han med på sykkelen. Han har helt sikkert noe å bidra med overfor oss andre med sin kroppsbeherskelse fra tiden på skate- og snowboard. Utfordringen blir å legge en plan som er tilpasset jobb og familiesituasjonen, og håpet er at vi skal hjelpe ham til å få overskudd slik at han kan bidra like mye hjemme samtidig som han trener, sier Sprek-trener Jan Fredrik Stiansen.

Derfor valgte Fædrelandsvennen Leggett

Fembarnsfar Thomas Leggett har brukt all fritid på sine fem døtre, og ikke ofret sine egne behov en tanke. Så oppofrende har han vært at han gikk på en skikkelig smell, og har vært helt eller delvis sykemeldt de siste par årene. Men nå er han på bedringens vei, og har til og med - for første gang på mange år - begynt å trene på egenhånd. Men han trenger hjelp til å få kontinuitet og system på aktiviteten. Vi håper Sprek-prosjektet skal gi ham det sparket han trenger bak, og at både treningen og et bedre kosthold skal gi ham overskudd til å bli en enda bedre pappa.