— Dette blir det siste bildet noen tar av meg med røyk, sier Anette Bylund, og gliser der hun står i «skammekroken» på baksiden av Samsen kulturhus.

Etter at hun har blitt valgt ut til deltakelse blant de 67 søkerne til Sprek-prosjektet, har 29-åringen allerede tatt flere avgjørende valg. Nå skal hun sette egen helse i fokus, og startskuddet gikk allerede samme dag som Fædrelandsvennen møtte henne på kontoret.

— Nå har jeg fire røyk igjen. De ryker i løpet av dagen. Deretter skal jeg aldri røyke igjen, lover Bylund.

- Skrekk og gru

Hun har vært avhengig i 13 år, og i løpet av en normal dag har hun svidd av 10-15 stykker, men under konsertene på sommeren har hun «røyket med begge hendene». Det har vært en særdeles dårlig kombinasjon når hun en sjelden gang har fått snørt på seg joggeskoene for å ta seg en tur i Baneheia.

— Skrekk og gru, jeg blir andpusten i lungene, og det er ingen tvil om at det skyldes røykingen. Etterpå er jeg så sliten at jeg må bare ligge i et kvarter, og jeg kan knapt snakke før det har gått 20 minutter, sier hun.Men ikke nok med det. Som fulltids kulturarbeider, og som prosjektleder av Måkeskrik-festivalen i tillegg, blir det mange møter på kveldstid. De avsluttes ofte med en tur på pub eller konsert.

— Livet mitt består veldig mye av jobb, en veldig stillesittende jobb. Og ettersom jeg jobber mye med prosjekter, er det alltid noe mer jeg kan gjøre, og dét prioriterer jeg fremfor trening. Innimellom blir det veldig mye usunn mat. Og når vi er ferdige for kvelden, tar vi en øl. Det skjer fire ganger i uka.

Kutter øl på konserter

— En øl?

— En øl er aldri en øl. Det blir gjerne to-tre, innrømmer Bylund.

Men fra nå av blir det en brå slutt på det.

— Fremover vil jeg la vær å ta øl på alle konserter og etter alle møter. Jeg vet alt om hvor skadelidende kroppen blir av det. Men, på 30-årsdagen og i middagsselskaper kommer jeg fortsatt til å unne meg noen enheter, understreker lysluggen, som fyller 30 år ni dager før Palmerittet.

— Hva koster det for en kulturarbeider å kutte ølet?

— Det betyr vel bare at jeg kommer til å gå hjem litt før alle andre. Også blir det nok litt utfordrende å sitte på cafe eller pub og drikke eplesider. Men jeg tror det skal gå veldig fint.

Ønsker livsstilsendring

Hun kan imidlertid glede seg over at livsstilen ikke har satt synlige spor.

— Det er ikke utseende som har gitt meg lyst til å komme i form, men kroppen er ikke i god forfatning av den grunn. For å si det slik, det er ikke mye muskler der, det lille ekstra er nok heller fett. Jeg har ikke helse til en 29-åring, sier sørlendingen. Hun beskriver målet med prosjektet slik:

— Jeg ønsker å få til livstilsendring. Jeg vil både få opp formen og jeg vil få kunnskap om trening og ernæring. Jeg ønsker å finne glede ved fysisk aktivitet, ikke bare at det alltid skal være et ork. Til det trenger jeg veiledning. Jeg aner ikke hva jeg skal spise før og etter at jeg har trent. Nå kan jeg endelig spørre noen som vet hva de snakker om.

— Hvordan ser på å sykle 62 kilometer delvis i terrenget i Palmerittet?

— Det er skremmende. Jeg prøver å tenke så lite på det som overhodet mulig. Først må jeg komme i gang med treningen, og så får jeg forholde meg til de kilometerne etter hvert, sier Anette Bylund.

Trener Stiansen om Bylund

— Ifølge Roald Bahr (professor i idrettsmedisin) er det farligere å ikke trene enn å røyke. Når Anette nå både begynner å trene og stumper røyken, kommer hun til å oppleve dobbel effekt på helsen. Det som slår meg er at hun har så store ambisjoner på flere felter slik at fallhøyden fort kan bli veldig stor. Til det er det å si at dersom hun går på en smell, gjelder det å fokusere på de 95 dagene hun tar gode valg fremfor de fem dagene hun tar dårlige valg. Det gjelder å finne en balanse man kan leve greit med. Det blir også spennende å se hvordan hun takler overgangen fra bysykling til terrengsykling i skog og mark, sier trener Jan Fredrik Stiansen.

Derfor valgte Fædrelandsvennen Bylund

Som kulturarbeider har Anette Bylund gjennom mange år opparbeidet seg en usunn livsstil. Mye stillesittende arbeid kan være usunt i seg selv, i alle fall når det kombineres med øldrikking på caféer og puber minst fire ganger i uka.

Anette har innsett at slik kan hun ikke holde det gående, og derfor - som et resultat av deltakelsen i Sprek-prosjektet - stumper hun både røyken og har også bestemt seg for å kutte drastisk i alkoholinntaket.

Det synes vi er en veldig sprek avgjørelse, og det skal bli spennende å se hvordan hun takler den nye hverdagen. Bylund ser tilsynelatende sunn og frisk ut, men med tanke på at hun bare er 29 år - og med livsstilen hun åpenhjertig forteller om i dag - frykter hun for fremtiden om hun ikke hadde tatt grep.

Vi håper Bylund kan gå foran som et godt eksempel for yngre folk som kan ha godt av å forebygge fremfor å reparere helsen på eldre dager.