— Det var godt å få sagt det. Det er viktig å vise åpenhet om dette temaet. Og å hjelpe andre som sliter med sånne tanker. Vi har ikke råd til å miste noen av dem, sier Haagen Poppe til Fædrelandsvennen.

Han er fylkesleder i Aust-Agder Unge Høyre. Og en svært lovende musiker, komponist og sanger. Men med en tung bagasje.

Folkesjela vår er for snever.

I fredagsutgaven av Agderposten fortalte han om mobbing og ensomhet i barndommen i Arendal. Som ble så tungt å bære at han vurderte å ta sitt eget liv som 12-åring. En dag var han på vei til en bro for å hoppe, og gjøre slutt på lidelsene.

— Jeg ble mobbet. Hver dag. I flere år. Fra jeg var 11 til jeg var rundt 13, sa han til Agderposten.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Kastet i vannfontenen

Mobbingen tok mange former, forteller han til Fædrelandsvennen.

— En gang ble jeg kastet i vannfontenen, som noen hadde tisset i først. Andre ganger ble jeg banket opp på vei hjem fra skolen, sier han.

— Jeg var nok et lett bytte. Jeg var ensom, liten og spe. Jeg drev med ting som ingen av de andre barna drev med, som klassisk musikk. Jeg var ingen vanlig A4-gutt, og det fikk jeg svi for.

— Hadde jeg hatt gode venner, kunne det nok gått greit. Men det hadde jeg ikke, sier han.

Poppe forsøkte å håndtere mobbingen ved å fortelle seg selv at det var mobberne som hadde et problem.

— Jeg sa til meg selv at jeg var bedre enn dem. Men det var veldig vanskelig, sier han.

Fredag ettermiddag fortalte han sin historie fra talerstolen på landsmøtet. Og ble som eneste taler bortsett fra Erna Solberg, møtt med stående applaus fra de flere hundre utsendingene.

— Jeg har sjelden vært så rørt, sier han, etter å ha satt seg på plassen til Aust-Agder-delegasjonen bakerst i salen.

Bærer ikke nag

Nå håper han at hans egen historie kan brukes til å forebygge. Til å vise andre unge som sliter at det finnes en vei ut.

Selv understreker Poppe at han ikke vil oppfattes som et offer.

— Jeg bærer ikke nag i dag, verken til mobberne eller lærerne. Jeg er egentlig en solskinnshistorie. Det gikk bra med meg, sier Poppe, og understreker at han hadde svært god støtte fra sin familie.

Men som engasjert politiker mener han også at samfunnet bør gjøre mer for å forebygge og hjelpe. Det understreket han i sin tale.

— Kunnskap om psykisk helse bør inn i lærerutdanningen. Og miljøarbeidere bør ansettes på skoler, nevner han som to konkrete tiltak.

Jeg sa til meg selv at jeg var bedre enn dem. Men det var veldig vanskelig.

I tillegg ønsker Poppe fokus på ensomhet. Som han mener kan være enda vanskeligere å snakke om enn mobbing.

— Selv sto jeg ofte alene i et hjørne av skolegården. Uten å ha noen å snakke med. Det var grusomt for en ung gutt.

— Tror du mobbing og ensomhet er mer utbredt i mindre byer enn i større miljøer?

— Jeg tror det handler mer om at Norge er et konformitetssamfunn. Annerledeshet er lite akseptert. Særlig ikke blant barn.

— Mange som ikke spiller fotball eller har bil på genseren, sliter. Det er et veldig press blant de unge som å være like. Folkesjela vår er for snever, sier Poppe.

Ros for åpenhet

Han får ros og støtte fra fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund for sin åpenhet.

— Det er helt fantastisk at han gjør dette. Og utrolig viktig. Mobbing er noe av det mest ondskapsfulle vi har i vårt samfunn, og som vi aldri ser ut til å få helt bukt med, sier Sverdrup Lund.

Han har også opplevd mobbing som forelder.

— Det er noe av det vanskeligste jeg har hatt å forholde meg til. Mobbing er et beinhardt tema. Nettopp derfor det så viktig at Haagen forteller sin historie, sier Sverdrup Lund.