— Påsken har vært rolig frem til nå, men i dag eksploderte det virkelig, sier informasjonsansvarlig Sveinung Tofteland i Vest-Agder Røde Kors Hjelpekorps.

Røde Kors har påskeberedskap ved Hovden, Brokke, Bortelid og Ljosland.

— Til i dag hadde vi fire henteoppdrag for helsevesenet, men bare i dag alene har vi hatt syv nye. Vi er klare for å takle dette med vår beredskap, og luftambulansen er jo også i fjellet nå i påsken, sier Tofteland.

Flere folk til fjells

Hjelpekorpset merker en mye større trafikk til fjellet i år enn det har vært tidligere. Tofteland håper på at ingen skader seg, men er realistisk.

— Selv om jeg håper på ingen skadde så forventer jeg jo at noen kommer til å skade seg. Heldigvis har vi sluppet greit unna skredfaren, og har en beredskap på 32 frivillige. Denne økes til rundt 40 frivillige i helgen, fordelt på stasjonene, sier han.

På Hovden er det mest folk, og derfor også mest skader.

— I dag hadde vi rundt 2.500 gjester, og da hadde vi fem-seks beinbrudd. I tillegg får noen vridninger og noen blir påkjørt og får mindre skader av det, sier daglig leder Sture Pilegård ved Hovden Alpinsenter.

Det er ikke et krav om å bruke sikkerhetsutstyr på Hovden, men Pilegård ivrer etter å innføre det.

Vil ha krav om hjelm

— Jeg har ikke noen lovhjemmel til å sanksjonere på slikt, men så fort vi finner det vil jeg være den første til å innføre krav om hjelm og ryggskinne. I det store og hele er jo folk fornuftige, og det er sjeldnere å se noen uten hjelm enn med, sier Pilegård.

Heldigvis er det ikke snakk om stor skredfare. På Hovden har de og en egen skipatrulje, som kan gjøre visse preventive tiltak for personer som kjører for fort eller uten kontroll.

— Det er et tiltak som er med på å heve sikkerheten. Mange har høyere ambisjoner enn evner, og de må vi plukke ut og fortelle dem om sikkerhet og å vise hensyn. Hvis vi ser at det ikke hjelper så inndrar vi heiskortet deres i et par timer, sier Pilegård.

- Folk er uheldige

Ved Ådneram i Sirdal har Rovernes beredskapsgruppe 15 mann klare til å håndtere små og store skader.

— Vi har hatt det litt travelt i dag med fem forskjellige skader. Tidligere i påsken har det kommet totalt fem, men nå er vi oppe i ti skadde totalt. Folk er uheldige og treffer på nysnø i terrenget, tryner litt og vrikker foten, sier roverleder Ivar Anton Nøttestad.

Tidligere i år måtte de hjelpe en turist ned fra fjellet. Roverne har hatt påskeberedskap i Sirdal i nærmere 10 år, og har tre snøskutere klare til å rykke ut.

— Det er utrolig med folk ute i løypene, vi er egentlig forundret over at det ikke er flere skader. Noen er vel for tøffe til å få hjelp av oss, og jeg tror at det sitter flere med isposer på seg i hyttene. Vi håper bare at det ikke skjer noe alvorlig. Som speidere er vi jo glade for at folk bruker naturen, sier Nøttestad.

Flere skader mot slutten

På Brokke Alpinsenter opplever det færre skader så langt i år enn samme periode i fjor, ifølge daglig leder Svenn Brokke.

— Gjestene er flinke til å ta hensyn til hverandre. Skadene vi har hatt til nå har i hovedsak vært beinbrudd og vridninger. I fjor var det litt dårligere sikt, og kanskje det er derfor det og var flere skader da, sier han.

Skjærtorsdag var mange ute i løypene ved Brokke Alpinsenter. Men påsken på fjellet har såvidt begynt for mange, og Brokke har erfaring med at de kommende dagene byr på flere skader.

— Det er som regel flere skader mot slutten, det har jo med antall mennesker å gjøre.