— Skredfaren på Hovden er liten nå, og det som har vært redningen er mildværet med regn som kom for noen uker siden. Isete og hard snø lager sjelden skred, sier Rolf Bergstrøm, skredekspert og medlem av Norske Tindevegledere.

Onsdag gav han en kort innføring om skredfare generelt og forholdene på Hovden spesielt under Bykle kommunes infomøte for velforeningene i skibygda.

Bergstrøm anbefaler nettsiden varsom.no som er en offisiell skredvarslingstjeneste levert av NVE og inneholder mye informasjon om snøskredvarslingstjenesten og snøskred generelt.

Skredfaren på Hovden er liten nå, og det som har vært redningen er mildværet med regn som kom for noen uker siden, sa skredekspert Rolf Bergstrøm på et infomøte for hyttevelforeningsledere på Hovden grendehus onsdag. Foto: Richard Nodeland

50 prosent dødsfall

— Så langt i år har det ikke vært et eneste dødsfall i Sør-Norge som følge av snøskred. Det skyldes for det meste snøforholdene og været, mener Bergstrøm.

— 50 prosent av dem som havner under snøen i et skred dør, så man bør unngå å havne i slike situasjoner, sier skredeksperten og oppfordrer til å gjøre de gode veivalgene.

— Dersom man tar hensyn til været og værmeldingen, samt holder avstand til bratte le-sider med tørr vindtransportert snø i dagene etter snøvær og vind, vil risikoen for å løsne skred reduseres betraktelig, forteller Bergstrøm.

- Ser bra ut i påska

Han var ute i fjellområdene i Hovden tirsdag, og fant lite foruroligende å berette:

— Det ser gunstig ut, og det skal mye til for å utløse et skred. Holder værmeldingene vann, ser det bra ut for resten av påska også, melder Bergstrøm.

Unngå bratte skråninger

Den klassiske årsaken til skred er en skiløper som krysser over skråninger med mer enn 30 graders helning.

For at et skred skal utløses må det være en helning som har minst 30 graders vinkel, noe som kan måles med et enkelt kompass. Vær oppmerksom på at selv om det ikke er 30 graders helning akkurat der du går, kan det fortsatt være farlig om det er 30 graders helning i bakken lengre over deg. Foto: Rolf Bergstrøm

— Da kan man utløse skred og få flere meter med snø over seg, forteller Bergstrøm, og bruker Berdalen mellom Bykle og Hovden som eksempel på et slikt terreng.

Unngå le-sida

I le-sida, der vinden ikke får tak, må man også være på vakt.

— På Hovden er det østvendte heng som blir le-sider etter at vestavinden har flyttet på snøen. Er det høyt nok og bratt nok, kan slike områder være farlige, sier Bergstrøm.

Skred som utløses i slike områder omtales som flakskred, og forårsakes av løssnø som er blitt ført med vinden, slipt til små runde korn, for så å legge seg til ro i le-siden. En skiløper som belaster snøen med slike forhold kan da få hele fjellsida til å løsne i et eneste stort flak.

Går du på ski i en bratt helning og sporene blir seende ut som dette, bør du være på vakt. Den faste, fine snøen kan skjule flak som plutselig sklir ut og skaper skred. Foto: Rolf Bergstrøm

— Hold deg derfor unna dalbunnen ved bakker med mer enn 30 graders helning, oppfordrer skredeksperten.

Unngå toppskavler

En solrik, vindstille dag er imidlertid heller ingen garanti mot snøskred.

— Etter en solvarm dag uten vind skal man være obs på brattheng med våtsnø og toppskavler som kan skli ut. Sitter man rett under en slik skavl, kan man bli truffet av våte snømasser som løsner av seg selv, forklarer Bergstrøm.