— Det er bunn fortvilende. Å bruke varmtvannsbassenget betyr enormt mye for oss, både psykisk og fysisk, sier Anita Fuglaas, Ragnhild Faye og Marit Tollefsen i Norges handikapforbund Mandal og Tor Wendt i Mandal og omegn helsesportslag.

I tillegg er også lokallaget til Diabetesforbundet og Mandal Revmatikerforening ivrige brukere av bassenget.

To ganger i uka møtes 30 til 60 personer for å ha trening og lindring i bassenget.

Skrudde opp leieprisen

Men nå kan det gå mot slutten. Mens det før 2008 var gratis for denne gruppa å bruke bassenget, skrudde kommunen opp leieprisen fra 100 til 400 kroner i timen i 2011. Siden da har lagene betalt kommunen i alt 230.000 kroner for bruken av bassenget.

— Det er for oss veldig mye penger. Vi har måttet låne penger fra handikapforbundet sentralt for å sponse medlemmene, men det går ikke lenger, sier Faye.

De hadde i lang tid forsøkt å komme i dialog med kommunen om saken. Gjentatte brev både til administrasjonen og samtlige bystyrerepresentanter ble ikke besvart.

— Til slutt fant vi ut at det eneste språket kommunen skjønner er å slutte å betale. Så det gjorde vi, forteller hun.

Nektet å betale

I 2013 nektet handikapforbundet og helsesportslaget å betale inntil det omsider ble innkalt til dialogmøte med kommunen.

— Da var de kun opptatt av det økonomiske, ikke hva bassenget betyr for så mange, sier Faye.

Vi risikerer at helsen blir dårligere både psykisk og fysisk.

Og fordi de ville bli nektet å bruke bassenget mer om de ikke betalte, ble regningen gjort opp.

Ikke lenger råd

Nå er det imidlertid ikke lenger økonomi hos lagene til å bruke bassenget mer.

— Dersom vi tvinges til å slutte vil det bety at mange av oss vil belaste andre budsjett. Vi risikerer at helsen blir dårligere både psykisk og fysisk. Er det det kommunen ønsker, spør Wendt seg.

De ber om å komme i en konstruktiv dialog som går ut over det rent økonomiske.

— Bruken av bassenget betyr for oss trening og rehabilitering slik at vi kan fungere ellers i hverdagen. Selv om bassenget går under kulturbudsjettet, bør denne bruken gå under helt andre budsjett for vår del, påpeker Faye.

Hun sier også at dersom de tvinges til å slutte med bassenget betyr det at kommunen mister leieinntekten de tross alt er i stand til å betale. - Vi savner en strategi for bruken av bassenget, sier hun.

Vil se på saken

Ordfører Tore Askildsen sier han kjenner godt til problematikken.

— Det er lett å skjønne frustrasjonen og jeg er åpen for å behandle saken politisk, sier han.

Han sier at det er naturlig å se hvordan dette fungerte den gangen bruken av bassenget var gratis. - Og det er naturlig å se ut over at bassenget går under kulturbudsjettet, men at dette handler også om folkehelse, sier han.

Første korsvei for å få gjort noe blir dermed neste års budsjett.