KRISTIANSAND : Med base i Kristiansand har Arne Tumyr (79) markert seg med sterke utsagn om islam. Nå roser han massedrapstiltalte Anders Behring Breivik, som i går begynte sin forklaring i 22. juli-saken.

— Breivik er fremragende på islamkritikk, og han har veldig store kunnskaper om islam. Det er i islamkritikken at vi møtes, sier Tumyr til Fædrelandsvennen.

Han leder organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN). Senere i rettssaken skal han vitne for forsvaret av Breivik.

Har lest manifestet

SIAN-lederen baserer sine uttalelser om Breivik på hans såkalte manifest.— Jeg deler en del av hans analyser når det gjelder islam som en totalitær ideologi og islam som en fare for det siviliserte og demokratiske samfunn, sier Tumyr.

Han tar ellers sterkt avstand fra Anders Behring Breiviks handlinger på Utøya og Oslo.

— Brevik har brukt kunnskapen sin på en helt feil måte. Min metode er opplysning og argumenter. Det frie ord mot islam, sier Tumyr.

Da Fædrelandsvennen møtte SIAN-lederen til intervju for noen dager siden, håpet han Breivik i rettssaken ville være «like flink til å formulere seg muntlig, som han er skriftlig».

— Hvis det skjer kan vi få en leksjon hvor islam og politikernes holdninger overfor islamdebatten og islamiseringen blir satt i tiltaleboksen, sier Tumyr.

- Syk, men kunnskapsrik

Etter at Høyesterett sa nei til overføringen av tiltaltes forklaring, mener imidlertid Tumyr at det er vanskelig å danne seg et sannferdig bilde av Breiviks retorikk.Men gjennom det han faktisk har fått med seg i mediene, mener Tumyr at Breivik viser tegn på å være syk.

— Han er en mann med ondt rulleblad, og det vi ser i retten viser hvor langt vi står fra ham. Hvis ikke han er syk på sinnet, har han i alle fall alvorlige personlighetsavvik.

— Men hvis du mener han er syk, hvordan kan han ha store kunnskaper om islam?

— Det er ikke noe motsetning. Du kan godt være gal og ha store kunnskaper.

- Kan utløse vold

Forfatteren Øyvind Strømmen er en av Norges mest brukte eksperter på høyreekstreme. Han er ikke overrasket over at Tumyr nå skryter av Breivik analyse.

— Den ideologien som Breivik forfekter og den SIAN forfekter er langt på vei den samme. Det dreier seg om kontrajihadisme som er en variant av høyre ekstremisme, sier Strømmen til Fædrelandsvennen.

Han mener ellers det SIAN forfekter kan inspirere andre til vold, og trekker fram en drapssak i Trondheim i 2008. Her drepte en utilregnelig person en norsk-somalier etter å ha hentet politiske ideer fra nettet.

Avviser analysen

Selv avviser Tumyr at budskapet hans kan utløse vold. Han mener han ikke har noe ansvar for det Breivik og andre har gjort.

— Nei, tvert i mot. Det er dem som har nektet Breivik og vi andre humanister å komme til orde i samdfunnsdebatten som har et ansvar. Etter hvert er det blitt et veldig trykk på denne kjelen, sier Arne Tumyr til Fædrelandsvennen.

Etter 22. juli 2011 var SIAN og Arne Tumyr ikke blant dem som dempet seg i sin kamp mot islam. I november i fjor uttalte han: «Perversiteten som sitter i hodet på forbryterne kalles islam. Den Allah-infiserte hjernen må desinfiseres og vaskes med salmiakk».

— Jeg synes det er en veldig morsom formulering. En metaforisk beskrivelse. Som du finner i en roman, litt sant, litt fantasi, sier Tumyr.