KRISTIANSAND: Mandag skrev Fædrelandsvennen om PS agenturer som ikke skal ha mottatt penger for varer 28-åringen bestilte fra Tønsberg-firmaet på finn.no i vår. Det er snakk om 40.000 kroner. Saken ble anmeldt, senere henlagt av kapasitetsgrunner.

Ikke betalingsdyktig

Beløpet er isolert sett beskjedent mot de mange kravene til tre av 28-åringens selskaper. En kredittvurdering viser at Greenfoot global Norge, G2h import og Hægeland gatekjøkken har en rekke inkassokrav mot seg.

I enkeltmannsforetaket Greenfoot global Norge står mannen (28) personlig ansvarlig. Ifølge Soliditet er Greenfoot registrert med 37 betalingsanmerkninger siden 2009 og skylder 571.671 kroner.

G2h import ble registrert som en forening 22. desember i fjor, og slettet 11. august i år. Kravet er på 127.739 kroner. Hægeland gatekjøkken ble etablert 14.juli i år, også det en forening. Her er kravet 81.177. ## — Må begjæres konkurs

— Disse selskapene og mannen bak, er ukjent for meg. Før politiet blir koblet inn i slike saker, må kreditorene først begjære selskapene konkurs, og det koster penger. Det blir ofte ikke gjort fordi kravet er for lite, sier politioverbetjent John Repstad i Agder politidistrikts økonomiavsnitt.

- Mye penger er tapt

Han mener det er et vanskelig skille mellom det som er privatrettslig og strafferettslig. Inkassosaker er oftest privatrettslig.

— Det er fryktelig kjedelig for de som har tapt så mye penger her. Samtidig er det ens eget ansvar som selger å sjekke at kunden er kredittverdig. Mange bedrifter selger uten å ta kredittsjekk, og setter seg da i en vanskelig situasjon, mener Repstad.

Fra privatperson til forening

28-åringen i Hægeland bestiller varer på kreditt. Etter alt å dømme får ikke mannen lenger kreditt som privatperson, og har da i stedet opprettet G2h import og Hægeland gatekjøkken som lag/forening som ikke krever kapitalinnskudd.

Roger Mellemstrand i inkassobyrået Christiania innfordring kan ikke uttale seg i denne saken spesielt, men sier på generelt grunnlag at det i utgangspunktet ikke er straffbart å handle på kredit.

- Ta kreditsjekk!

— Når man skal selge en vare, bør det gjøres undersøkelser i forkant, foreta en kredittsjekk, for å få avklart den økonomiske situasjonen til bedriften eller personen som ønsker på handle på kredit, sier Mellemstrand.

Daglig leder Paal Skau i PS Agenturer erkjenner nå at han burde kreditsjekket 28-åringen i Hægeland før han sendte fra seg varene bestilt gjennom G2h import.

— Jeg er første mann til å si at dette er flaut, og ser at dette kunne vært unngått. Generelt er vi nok sløve med kreditvurderinger, sier han.

Fædrelandsvennen har prøvd å komme i kontakt med 28-åringen via sms om kommentar til inkassokravene, men ikke fått svar.