VENNESLA: — Jeg har snart svelget tapet. Men det er nok flere som ikke får pengene de har krav på fra denne mannen, sier daglig leder Paal Skau i det Tønsberg-baserte firmaet PS Agenturer. Selskapet, stiftet i fjor, driver med kjøp og salg av storhusholdningsutstyr på nett. Han er oppgitt og frustrert over at politiet henla anmeldelsen på grunn av manglende kapasitet.

Etter gjentatte purringer, hevder Skau at han fortsatt ikke har fått en eneste krone av de 40.000 kronene 28-åringen skylder ham. I mars bestilte sørlendingen bosatt i Hægeland og hans daværende selskap G2h importvarer fra PS agenturer via finn.no. Skau sier han mottok to varebestillinger på henholdsvis et dyrt vaffeljern, pølsekoker, riskoker, dobbel pressgrill, skjærebrett og blender. En kebabsteker ble derimot aldri sendt fra Tønsberg.

Alarmen gikk

Paal Skau

— Da jeg ikke fikk oppgjør på den første fakturaen, gikk alarmen, sier Paal Skau.Fædrelandsvennen har fått oversendt all mailkorrespondanse mellom PS agenturer og 28-åringen, som i en epost 3. april sa han hadde åpnet en kro. I 2010 stiftet mannen selskapet Hægeland gatekjøkken, hvor han står som daglig leder og samboeren som styreleder. Noen kro eller gatekjøkken på Hægeland er det ikke blitt.

I august anmeldte PS agenturer sørlendingen for bedrageri.Vennesla og Iveland lensmannskontor henla saken i september på grunn av manglende kapasitet. Henleggelsen ble anket, men påtalemyndigheten i Kristiansand henla anken av samme grunn. Etter et rettsmøte i forliksrådet i Vennesla 9. oktober, ble 28-åringen dømt til å betale 50.595 kroner.

Flere har dårlig erfaring med 28-åringen, og beskriver ham som en svindler.

Har advart

Leder av næringsforeningen i Vennesla (Kjøp i Vennesla), Nina Schei Ledang, sier hun tidligere har advart medlemmene mot 28-åringen. Dette bekreftes av medlemmer. Da opererte 28-åringen under selskapet Agder hjelper limited.

— Jeg fikk tips om en som svindlet butikker i Vennesla. Det ble opprettet konto, men han gjorde ikke opp for seg. Det har han fremdeles ikke gjort, sier Ledang.

Lensmann John T. Homme ved Vennesla og Iveland lensmannskontor kjenner til 28-åringen som bor i Hægeland. Han bekrefter at saken mellom PS agenturer og G2h import ble nedprioritert og henlagt.

- Er 28-åringen registrert med flere saker hos politiet?

Kjenner til vedkommende

— Jeg kjenner til vedkommende. Han har gått igjen i noen lignende saker. Det er kanskje noen som ikke har ærlige hensikter, sier John T. Homme.

Lensmannen sier han må opptre objektivt og kan ikke advare direkte mot å knytte forbindelser med 28-åringen.

Homme oppfordrer til varsomhet med netthandel.

Vær våken!

— Et generelt råd er å være våken og sjekke seriøsiteten til det firmaet du oppsøker. Det er mange gråsoner her som politiet ikke tar tak i, sier Homme.

— Det er ganske vilt at denne fyren får ture fram som han vil. For oss med et nystartet firma, er 40.000 kroner mye penger. Jeg stusser også over politiets prioritering. Ut fra det jeg nylig leste i Fædrelandsvennen, prioriterer de ressurser på en dildo-tyv i Kristiansand, men legger bort en svindelsak på 40.000 kroner, sier Paal Skau i PS Agenturer.

- Skulle hjelpe ungdom

Sist torsdag møtte Fædrelandsvennen 28-åringen, iført en t-skjorte med en liten Hægeland gatekjøkken-logo. Han sier han er utdannet kokk. Når vi spør, nekter 28-åringen først forkjennskap til PS agenturer og Paal Skau, før han sier:

— Han har fått mail fra meg, og jeg vet han anmeldte saken, men det ble ikke funnet noe straffbart. Det har vært en her, jeg vet ikke hvem, og hentet varer. Jeg vet det ble bestilt varer og de sendte jeg i retur. Jeg er ferdig med Skau, hevder 28-åringen.

— Bare tull! Jeg har aldri vært i Hægeland og har heller ikke fått noen varer i retur. Jeg stolte på ham, men ser i ettertid at jeg burde krevd forhåndsbetaling, kvitterer Paal Skau.

- Du har flere selskaper. Hva er G2h import?

— G2h var en frivillig organisasjon som skulle hjelpe ungdom mellom 18 og 25 år å komme ut i jobb. Jeg ville starte en internettkafé her i Hægeland. Jeg fikk ikke lokaler, og den drømmen gikk i vasken. Jeg solgte G2h, hevder han.

- Hvordan skulle G2h få ungdom ut i jobb?

— Tanken var å kunne tilby ungdom jobb/arbeidserfaring på kafeen, men også jobber som snømåking og feiing.

— Du står også bak selskapet Hægeland gatekjøkken.

— Planen var å lage gatekjøkken her. Jeg ville heller jobbe for meg selv. Jeg ser for meg at jeg på sikt starter opp i en potetbod, sier mannen.

Fædrelandsvennen har funnet flere varer 28-åringen selger på finn.no. Dyre varer selges billig.