SONGDALEN: For noen år siden plukket Jon-Harald Rikardson fort opp mot 50 brunsnegler hver kveld. Etter hvert ble det litt for mange, syntes han.

– Hver kveld gikk jeg runder med hodelykt og salt og drepte de jeg fant. Jeg startet med georginene jeg hadde ved terrassen, og plukket dem fri for snegler. Deretter tok jeg runden i hagen, men da jeg kom tilbake til georginene var det fullt av snegler igjen, sier Rikardson.

Han kunne bare tenke seg én grunn til dette.

– Georginene må jo være livretten deres, for det var kun rundt disse blomstene jeg fant dem – ingen andre steder i hagen, sier han.

Rosebuskene var sneglefrie, det samme var bringebær— og solbærbuskene. Da han hadde poteter og jordbær var det heller ikke der noen snegler å finne.

Hvitt av egg

Han bestemte seg for å undersøke nærmere. Da han skulle ta inn georginene for vinteren dro han dem opp med roten.

– Da så jeg at det var helt hvitt av snegleegg blant røttene. Jeg forsøkte å skylle dem fri for egg og sette dem ut igjen, men året etter var røttene igjen fulle av snegler.

Alle bevisene pekte i én retning. Georginene måtte vekk.

– Etter at jeg kastet dem for to år siden har jeg nesten ikke tatt noen snegler. Jeg tar gjerne fire-fem snegler om kvelden, men i går kveld tok jeg bare én, sier Rikardson.

Han får støtte fra forsker Arild Andersen ved Bioforsk.

– De er ikke kresne. Spesielt glad er de i sommerblomster og georginer. Jordbær gir dem også god appetitt, sier han.

Prøv deg fram

Rikardson understreker at han selv ikke er noen ekspert på snegler, men at dette grepet fungerte for ham. I andre hager kan det være andre forhold.

– Jeg vet bare at for meg fungerte det å fjerne georginene. Men så er det sikkert andre som har et problem selv om de ikke har georginer. Da bør de kanskje finne ut hvilke planter som tiltrekker seg mest snegler og bytte dem ut med andre planter.

– De må bare prøve seg fram, sier Rikardson.

Når det gjelder bekjemping av sneglene er han tilhenger av å bruke salt. Han mener det må være like effektivt som å kaste dem på havet, som NRK-programleder Siv Kristin Sællmann sier hun gjør.

– Jeg strør litt salt på dem og da kan jeg tenke meg at det tar et halvt minutt, så er de døde. Å kaste dem på havet må vel egentlig være verre – der er det mindre salt så da tar det vel lenger tid, spør Rikardson.

Får hjelp

Hver morgen går Rikardson tur med hunden Cita. Når de går tur anslår han at rundt 30 snegler må bøte med livet hver gang.

– Jeg får litt hjelp av Cita også, jeg driver og trener henne opp. Kanskje kan jeg få henne til å markere når hun ser snegler, sier han og ler.

I onsdagens papirutgave av Fædrelandsvennen leste Rikardson at hundebæsj også sto på menyen for brunsnegler. Dette har han lite tro på.

– I løpet av morgenturen vår går vi forbi mange hundebæsjer, men jeg har fremdeles til gode å se en bæsj med snegler på, sier han.

SNEGLEJEGER: Jon-Harald Rikardson får god hjelp fra hunden Cita når han jakter snegler. – Hun er sneglejeger under opplæring, sier matfar. Foto: Gaute Beckett Holmslet