— Vi diskuterte akkurat dette forslaget. Vi hadde ikke trodd at regjeringen ville foreslå en ordning som vil fjerne tusenvis av norske arbeidsplasser, og vi hadde derfor ikke lagt noen beredskapsplan, sier Stormberg-gründer og daglig leder Steinar Olsen til e24.no.

Stormberg selger sport- og turtøy til norske kunder, men også til andre EU-land og USA, gjennom sin nettbutikk. Nå vurderer de å flytte denne delen av bedriften i utlandet. Dette ble diskutert i et møte i bedriften tirsdag:

— Vi legger nå konkrete planer om å etablere et lager utenlands og flytte den delen av nettbutikken som betjener norske kunder til utlandet. Disse planene må vi gjennomføre dersom Stortinget vedtar et forslag som innebærer at norske varehandelsvirksomheter ikke lenger er konkurransedyktige, sier Stormberg til nettstedet.

Vil øke 200-kronersgrensen

Det er i kjølvannet av at regjeringen presenterte sitt forslag til statsbudsjett for 2015 at Stormberg reagerer.

Høyre og Fremskrittspartiet vil øke grensen for avgiftsfri import av varer fra 200 kroner til 500 kroner. Netthandelen-gründer Einar Øgrey Brandsdal gikk også kritisk ut til regjeringens forslag om å øke grensen.Olsen sier til e24 at 39 prosent av alle ordrene fra norske kunder er på under 500 kroner, inkludert moms og frakt. Ved å flytte til utlandet, vil norske kunder dermed slippe moms og toll på disse varene.

Vil helst bli

Olsen sier at han ikke vil flytte hele Stormberg ut av landet.

— Hovedsetet og den internasjonale delen av nettbutikken vil fortsatt forbli i Norge. Å selge til utlandet vil være konkurransedyktig selv fra Norge. Men den delen som selger til norske kunder, vil vi trolig måtte flytte dersom dette forslaget går gjennom, sier Olsen til nettstedet.

I en epost til Fædrelandsvennen presiserer han at det ikke foreligger noe ønske om å flytte til utlandet, men at de ikke ser noen annen løsning hvis regjeringens avgiftsendring blir vedtatt.

— Vi har et klart ønske om at Stormberg skal forbli i Norge og vokse ut fra Norge. Men dersom det blir slik at regjeringen lar utenlandske nettbutikker som selger i Norge bli fritatt fra å betale den momsen og tollen alle norske virksomheter er forpliktet til å betale er det lite sannsynlig at vi på sikt vil være konkurransedyktige i Norge, skriver Olsen.