— Vi ønsker jo at alle aktører går sammen og graver samordnet, slik at kablene kan få ligge urørt en lengre periode. Men noen 20-års grense kjenner jeg ikke til at kommunen har satt, sier Per Martin Kjelsaas, leder for Kristiansand kommune Ingeniørvesens vei- og prosjektavdeling.

Tidligere denne uka mottok 21 husstander på Tjuvhelleren på Hellemyr i Kristiansand et brev fra Eltel Networks, som på oppdrag for Telenor og Altifiber bygger ut fiberforbindelser i området.

I brevet opplyser Eltel at «kommunen har gitt oss beskjed om at de kommer til å båndlegge graving i området i 20 år når de pågående arbeidene med fiberanlegg er ferdige. Hvis vi ikke legger rør for fiber nå, blir det ikke mulig å levere fibertilknytning før om 20 år».

De 21 husstandene som har mottatt brevet, er i en litt spesiell situasjon. Alle eiendommene er privateide, noe som vil si at de som bor lengst ute i rekkene, må gi tillatelse for at beboerne innerst i rekkene kan legge rør for fiber. Foto: Eirin Margrethe Fidje

Karantene på fem år

Denne informasjonen er ukjent for Kjelsaas.

— Vi har en karantenetid som gjelder når vi asfalterer våre veier på nytt. Da tillater vi ikke graving de tre til fem første årene. De som likevel må grave i nylagt asfalt, vil få veldig høye gebyrer. Vi kan ikke nekte folk å grave, og det er fri konkurranse når det gjelder leveranse av fiberprodukter, sier han.

I korte trekk er det Ingeniørvesenet i kommunen som får inn overordnede planer fra utbyggerne som ønsker å bygge ut fibernettet i byen, og sender så disse planene ut til fiberaktører som kan ha interesse av å delta i en slik utbygging.

Deretter krever kommunen at aktørene samordner sine planer. Kjelsaas presiserer at samarbeidet mellom Eltel og kommunen har vært godt.

Ingen dokumentasjon

Prosjektlederen for utbyggingene Eltel gjennomfører på Hellemyr står fast på at informasjonen kundene har fått, er basert på faktaopplysninger fra kommunen. Etter at brevet ble sendt ut, har flere av beboerne valgt å takke ja til tilbudet.

Prosjektlederen har etter gjentatte forespørsler fra Fædrelandsvennen ikke lagt fram dokumenter som viser at informasjonen som er gitt i brevet til beboerne, er riktig. Han ønsker heller ikke å kommentere saken for Fædrelandsvennen.