Listetoppene Tellef Inge Mørland i Aust-Agder og Randi Øverland i Vest-Agder sa onsdag til Fædrelandsvennen at sammenslåing av Agder-fylkene ikke er aktuell politikk nå.

Sig Tove Aasen, Iveland Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg ble veldig forbauset, og er ikke enig, sier Sig Tove Aasen, Aps ordførerkandidat i Iveland.Sammen med partiets seks øvrige ordførerkandidater i de sju knutepunktkommunene avga hun i mai et valgkampløfte om å fremme forslag om fylkessammenslåing i løpet av de neste fire årene. Ap-toppene i Kristiansand, Lillesand, Birkenes, Iveland, Vennesla, Søgne og Songdalen vil ha ett Agder-fylke.

- Lite relevant

— Det virker uklart hvor Ap egentlig står i dette spørsmålet?

— Vi vet jo at skepsisen har vært veldig sterk i Aust-Agder, men at Randi Øverland i Vest-Agder heller ikke vil gå inn for sammenslåing synes jeg er rart, sier Aasen, og fortsetter:

— Å være mot fylkessammenslåing nå synes jeg er en lite relevant problemstilling uansett parti. Slik man ser for seg at kommunereformen kommer til å gå, ligger vi an til å få kommuner som går på tvers av fylkesgrensen, sier hun.

- Ingen tvil

— Vest-Agder Ap har vedtak på at vi ønsker ett Agder-fylke. Det må det ikke være noen tvil om, sier Venneslas varaordfører Berit Kittelsen.

Berit Kittelsen, Vennesla Foto: Kjartan Bjelland

— Nå skal nesten alle kommuner - unntatt Vennesla, da - lande kommunereformen, og resultatet derfra vil si noe om det regionale nivået. Skal jeg være helt ærlig, tror jeg kommunereformen hadde stått seg bedre dersom vi hadde fått en regional reform først. Men det har vi ikke fått, og må forholde oss til det.Vårt mål om ett Agder er uansett helt klart, og så registrerer jeg at det er mange i Aust-Agder som mener noe annet, sier hun.

Nedstemt i Aust-Agder

Cecilie Knibe Hanssen, Lillesand Foto: Kjartan Bjelland

— Lillesand Ap har lenge ment at vi trenger å lage ett fylke for å være slagkraftige. Vi har blitt nedstemt i Aust-Agder Ap, men det er helt åpenbart hvor vi står, sier byens ordførerkandidat Cecilie Knibe Hanssen.- Slik jeg leser Mørland og Øverland vil de avvente å ta stilling til fylkessammenslåing før kommunereformen er ferdig, og det er naturlig at den prosessen kommer først, sier hun.

Jan Erik Tønnesland, Songdalen Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg står på det vi er blitt enige om, og så får de i Aust-Agder avgjøre hvor lenge resultatet av folkeavstemningen i 2011 skal være relevant, sier listetopp Jan Erik Tønnesland i Songdalen.

Anders Christiansen, Birkenes Foto: Kjartan Bjelland

— I 2011 var det flertall i Birkenes for å slå sammen fylkene. Vi ligger midt i, og kjenner problemstillingen på kroppen. Men jeg håper jo det er rom for litt uenighet innimellom, sier ordførerkandidat Anders Christiansen i Birkenes.

Geografi viktigst

Søgnes Ap-topp, Astrid Margrethe Hilde, tror geografi trumfer parti i dette spørsmålet:

Astrid Margrethe Hilde, Søgne Foto: Kjartan Bjelland

— Det er naturlig at knutepunktkommunene som ligger geografisk i midten helt klart ser fordelen av ett fylke, mens de som ligger i utkanten tenker litt annerledes. Randi Øverland har sin bakgrunn fra Flekkefjord-området, og øst i Aust-Agder har de tradisjon for å mene at det er mest fornuftig å være to fylker.- Vi er for ett Agder, men skal respektere alle synspunkter, og jobbe for å ivareta interessene til de minste utkantkommunene, sier hun.

Mette Gundersen, Kristiansand Foto: Kjartan Bjelland

Kristiansands ordførerkandidat Mette Gundersen avleverer følgende statement i en sms:«Kristiansand Ap har hele tiden vært tilhenger av å slå sammen Agder-fylkene. Vi har, sammen med ordførerkandidatene i Knutepunktet, sagt at vi vil reise den debatten på nytt i løpet av den neste perioden.

Personlig har jeg også sansen for Randi Ø sitt innspill om at man kanskje må tenke større — og at dette må sees i lys av den pågående kommunereformen».