— Kapittel 5 belyser mange viktige sider ved nåsituasjonen, men det synes å være lagt vekt på det som er bra, i større grad enn SSHFs utfordringer. Vi mener kapitlet har betydelige mangler, ifølge rapporten.

Denne skjønnmalingen av situasjonen er en av flere betydelige mangler ved sykehuset høringsdokument til Utviklingsplan 2030, mener konsulentfirmaet Terramar. Firmaet har levert en foreløpig rapport som sykehuset har bestilt. Den handler om arbeidet som ligger bak det som skal bli beslutningsgrunnlaget for helsevesenet på Sørlandet fra 2030. Les mer:

Svekker

Terramar mener dette svekker sykehuset mulighet til å få forståelse og gjennomslag for endringer. Den største endringen som ligger som en foreløpig anbefaling i Utviklingsplan 2030, er å bygge ett nytt stort sykehus i Kristiansand.

Prosjektleder Per Torgersen ved Sørlandet sykehus er langt på vei enig i kritikken:

— Vi bør nok i større grad redegjøre for de utfordringer vi har allerede i dag eller som vil komme før 2030. Da blir det også tydeligere at vi må gjøre til dels alvorlige grep i organiseringen av vår virksomhet før 2030, sier han.

Dette er også tatt med som kommentar til saken som styret ved Sørlandet sykehus skal behandle torsdag.

Problematisere

Konsulentfirmaet mener dokumentet ville blitt styrket dersom sykehuset hadde våget å problematisere sentrale problemstillinger:

  • Det er for få pasienter for enkeltinngrep på de små sykehusene

  • Sykehusdrift i tre byer innebærer at det er vanskelig å få vaktkabalene til å gå opp

  • Det er vanskelig å rekruttere dyktige fagfolk

  • Det er mangel på penger til helt nødvendige investeringer.

Enighet

Terramar kritiserer også sykehusledelsens krav om konsensusbasert prosess. I mandatet til arbeidsgruppene står det at «uenighet ikke skal protokollføres».

Terramar mener krav om full enighet kan ha den fordelen at det skaper forankring og ro. Men peker samtidig på at det kan bli umulig å komme fram til full enighet, eller at det oppstår en «skinnenighet» som kan gi medlemmer av arbeidsgruppen følelsen av å være et «gissel».

Les mer:

Merknader

— Det kunne også gjort arbeidet enklere dersom man hadde sagt at konsensus var en målsetting. Dersom konsensus ikke er mulig å få til, ville det vært en god løsning for alle om uenigheten ble representert i utviklingsplanen med merknader fra mindretallet, skriver Terramar.

— Konsensusbasert tilnærming og en målsetting om konsensus oppfatter jeg som det samme, sier Torgersen. Han mener konsulentfirmaet har misforstått poenget med at dissens ikke protokollføres:

— At dissenser ikke protokolleres, betyr bare at argumenter og ulike syn ikke henges på navngitte personer i arbeidsgruppene, sier Torgersen.

Les mer:

Han legger til at det var stor grad av konsensus i arbeidsgruppene frem til januar i år. Etter at den foreløpige konklusjonen i retning av ett sykehus ble offentliggjort, har det fremkommet større motstand mot denne modellen.