Ordfører Einar Halvorsen i Arendal er uenig i konklusjonene i rapportene fra Kristiansand kommune. Foto: tore-andré baardsen

Rapporten som Kristiansand kommune har fått utarbeidet, viser at det er plass til både nytt sykehus, helsehus, hotell og private klinikker på Eg.

— Dette er svært interessant og viser at vi har mer enn nok plass på Eg til å bygge en hel helsebydel i området, sier ordfører Arvid Grundekjøn.

Rapporten som er utarbeidet av det danske arkitektfirmaet Juul Frost Arkitektfirma viser ikke bare nye sykehusbygg på opptil sju etasjer. Den viser også hvordan veien kan legges i tunnel gjennom Baneheia for å få frigjort plass til en storstilt utbygging.

— Denne rapporten viser at det er god mulighet for at Eg kan romme et framtidig storsykehus og at det er fornuftig med hensyn til økonomi og arbeidsplasser, sier Ragnar Evensen, teknisk direktør i Kristiansand.

Store planer

Sørlandet sykehus har i sin «Utviklingsplan 2030» foreslått å etablere ett stort sykehus for hele Agder og at det skal ligge i Kristiansand. Rapporten som blir lagt fram for formannskapet på onsdag vil bli brukt i arbeidet med å sikre at et slikt kan bygges på dagens sykehusområde.

Rapporten foreslår at Kristiansand kommune legger til rette for en utbygging der bygningsmassen blir mer en dobbelt så stor som i dag:

• Et nytt storsykehus vil trenge 160.000 kvadratmeter.

• I forbindelse med samhandlingsreformen, blir det jobbet med planer om et helsehus i Kristiansand. Dette kan også ligge på Eg.

• I tillegg kan også private etablere seg på området. Det er plass til både forskingsaktivitet, private klinikker og et hotell ved Otra.

Til sammen vil det dreie seg om over 260.000 kvadratmeter.

Helseklynge

Styret i Sørlandet sykehus skal neste år bestemme om de ønsker et nytt, stort sykehus i Kristiansand. Mens Arendal jobber med sin egen utredning om samme tema, mener Kristiansand at det er vektige argument for å utvide dagens sykehus på Eg.

De mener blant annet det er viktig at det blir etablert et sterkt fagmiljø som kan tiltrekke seg fagfolk.

— Det er en kritisk masse som trengs for å få et stort nok fagmiljø, så dette handler også om å etablere et attraktiv arbeidssted, sier Ragnar Evensen.

Ny vei

Rapporten foreslår også at det bygges en ny vei til sykehuset, enten i tunnel gjennom Baneheia eller i bro over Otra. Denne veien skal så komme ned til sykehuset fra nord.

På denne måten unngår man å legge avkjøringen fra den planlagte ringveien over Egsjordet.

— Det ville ha ført til et gigantisk kryss på Egsjordet og ville ha blokkert for framtidig utvikling, sier Erik Sandsmark, rådgiver for prosjektet Framtidens byer i Kristiansand.

I rapporten foreslås også ny kollektivbro over Otra for å få bedre forbindelse mot UiA.

— Vi har sett på St. Olavs i Trondheim som et godt eksempel på hvordan et sykehus kan ligge sentralt plassert og styrke sentrum og universitetet. Vi ønsker ikke et sykehus langt utenfor sentrum, sier Sandsmark.

- Vi er uenige

Arendal kommer snart med en rapport med motsatt konklusjon.

— Det jeg kan si før rapporten er helt ferdig, er at vi er uenige og at den vil komme til å ha motsatt konklusjon i forhold til rapportene fra Kristiansand, sier ordfører Einar Halvorsen i Arendal.

Han sier kommunen er i sluttspurten med sin egen rapport. Den er utarbeidet av spesialister på sykehusplanlegging, og en gruppe utgått av bystyret i Arendal samt stortingsrepresentantene har vært styringsgruppe.

— Hva synes du om at Kristiansand kommune legger fram rapporter som underbygger den foreløpige konklusjonen i Utviklingsplan 2030, om at ett nytt stort sykehus må bygges i Kristiansand?

— Det er jo ikke overraskende, når konklusjonen er trukket på forhånd, er det lett å argumentere for den, sier Halvorsen.

Telemark

Han innrømmer at rapporten kommer til å nevne muligheten for at Sørlandet sykehus HF går inn i region med Telemark. Da helseminister Bent Høie og kommunalminister Jan Tore Sanner gjestet Arendal nylig, oppfattet Halvorsen klare signaler på at dagens regioninndelinger vil bli vurdert på nytt.

— Vi ser på hva Sørlandet som landsdel er mest tjent med i framtiden - hva som gir best kvalitet på sikt. Vi ser at fagmiljøene er veldig uenige i at det skal bygges ett nytt sykehus til 8,1 milliarder kroner i Kristiansand, sier Halvorsen.