— Småbarnsfamilier er blitt veldig opptatt av hva de gir sine barn, sier Hodne Hørsdal, som er kvalitetssjef hos Jens Eide. Den tidligere prosjektlederen for Lokalmat Agder har jobbet med kortreist mat i 15 år.

Kortreist

Jens Eide mener det egentlig ikke var før Bjarne Håkon Hanssen som landbruksminister i 2000-2001 satte fokus på kortreist mat, folk ble oppmerksom på betydningen av det. Eide driver nå det eneste slakteriet av noen størrelse i Agder og tar imot 20 prosent av slaktet fra landsdelen - årlig cirka 1500 storfe, 3000 griser og 10.000 sau og lam. Slakteriet tar kun imot slakt fra Agder og Telemark, og selger ikke importert kjøtt.

— Vi gjør det vi skal og bør gjøre. Det er ærlighet til produktet og til maten og det ekte som betyr noe, sier Eide.

— Det går sakte, men det kommer seg. Folk må snart begynne å tenke litt selv - hvilken kvalitet de får når kjøttet er så billig som det ofte er i dagligvarebutikken i dag, mener Erik Meidell.

Dyrevelferd

Åse Hodne Hørsdal mener det sier seg selv at man ikke får toppkvalitet på kjøttet fra en ku som er utviklet til å produsere både melk og kjøtt. Hun sier Storegra har stort fokus på dyrevelferd.

— Hvis dyrene har det bra og det er kort vei til slakteriet, blir dyrene ikke stresset. Det gir selvsagt bedre kjøtt, sier hun.

Slakteriet i Lillesand og Storegra har samarbeidet helt siden Johan Benad Ugland overtok i 1986. Sammen utvikler de også nye produkter. Noe av det de har hatt suksess med, er helgrillet okse, som blant annet er servert på Aker brygge i Oslo.

Kristoffer Eide stekte helgrillet okse da universitetet i Grimstad skulle feires. Dette er en nisje Ugland og Jens Eide har samarbeidet om å utvikle. Foto: Helge Corneliussen