KRISTIANSAND: — Veien er jo fullstendig overbelastet og det har blitt helt forferdelig den siste tiden, sier Jørgen H. Kristiansen til fvn.no.

Onsdag fremmer han det som kalles et oversendelsesforslag i formannskapet. Det innebærer at veibyråkratene i Kristiansand kommune skal vurdere om det er mulig å gjennomføre et prøveprosjekt på rundt tre uker hvor bussen langs Vågsbygdveien blir gratis i rushtiden.

— Får vi støtte for dette, får vi en kinderegg-effekt med tre ting på en gang: Vi får spart miljøet med mindre co2, mindre kø og vi får testet om vågsbygdfolket vil ta bussen om den er gratis, sier Kristiansen.

Tidligere er det regnet ut at gratis buss for hele Kristiansand kommune, hele døgnet, hele året, vil koste rundt 90 millioner kroner. Det har ikke kommunen hatt råd til. Kristiansen mener imidlertid kommunen må ha råd til dette prøveprosjektet:

— Fædrelandsvennens reportasje om mannen som brukte en time i bil fra Vågsbygd til Lund viste hvor ille det er blitt. Jeg tror knapt det kan bli snakk om millionbeløp for et prøveprosjekt, sier han.

— Hvor skal du få pengene fra, til å finansiere subsidieringen av bussen?

— Vi hadde et møte med statssekretær Erik Lahnstein i samferdselsdepartementet nylig, og fikk beskjed om at de kunne doble belønningsmidlene fra 12 til 24 millioner kroner dersom prosjektet er riktig. Men selve prøveprosjektet mener jeg kommunen bør ta seg råd til å finansiere selv, sier han.

Siden Ap gikk til valgkamp på gratis buss i hele kommunen, regner han med støtte fra dem for forslaget. Det samme regner han med fra Venstre og SV, og da skal det være flertall i formannskapet for å utrede prosjektet.

— Når kan et slikt prosjekt iverksettes?

— Det hadde vært gøy å få gjort det før sommeren, sier gruppelederen.

Slik ser forslaget ordrett ut:

Oversendelsforslag ifbm sak 32/08 2. april 2008 – Rv 456 Vågsbygdveien:

”Administrasjonen bes vurdere å fremme en sak hvor det utredes muligheten for å tilby gratis buss, som en prøveordning i rushtiden på Vågsbygdveien. Prøveperioden vurderes begrenset til f. eks 3 uker, hvor det deretter blir gjort en evaluering av tiltaket.”