KRISTIANSAND: Også stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad fra Evje og varaordfører Jørgen Kristiansen fra Kristiansand uttalte til Fædrelandsvennen tirsdag at et Frp-samarbeid kan bli nødvendig for å bli kvitt den rødgrønne regjeringen.

– Jeg har respekt for prosessen som skal gå i partiet, og liker svært dårlig at folk konkluderer på forhånd. Det er helt klart at de gir føringer, sier Torhild Bransdal til fvn.no tirsdag ettermiddag.

Les også: Dagrun Eriksen åpner for Frp

Da hadde hun akkurat publisert følgende melding på sin Facebook-profil:

«Er forbauset over at den ene KrF-eren etter den andre står fram og nærmest konkluderer med hvilke partier det skal samarbeides med etter valget i 2013. Var det ikke dette vi skulle ha en prosess på? Hvorfor er det så viktig å konkludere før vi ordentlig har begynt???»

Partifellene hun sikter til mener et svekket Frp øker sjansen for samarbeid, fordi det da blir enklere å få gjennomslag for KrFs politikk.

Bransdal var fylkesleder fram til februar i år, og sammenligner med prosessen rundt bekjennelsesparagrafen, som hun oppfattet veldig ryddig. Partiledelsen har bestemt at strategien skal bankes høsten 2012, ett år før valget.

Men diskusjonen starter i fylkespartiene på denne siden av jul.

– Mener du utspill som dette skader prosessen?

– Jeg vet ikke, bare ser at hvis denne prosessen til de grader skal kjøres i media, er det noen av oss som kanskje bakker ut. Dette er ikke et forsøk på å kneble noen, bare en utålmodig anmodning om å få lov til å delta i prosessen, sier Bransdal.

– Hvordan stiller du deg til Frp?

– Det vil jeg ikke si offentlig, dette handler om prosessen, sier den rutinerte KrF-politikeren, som akkurat har tatt til på sin fjerde periode som Vennesla-ordfører.

Etter høstens brakvalg (30,2 prosent) valgte hun seg Ap, for andre periode på rad, men understreker at hun tidligere har samarbeidet med Frp – fra 1999 til 2007. Marion G. Bojanowski fra Grimstad sitter i KrFs sentralstyre sammen med nestleder Eriksen. Hun reagerte ikke negativt på Fædrelandsvennens oppslag.

– Jeg synes både stortingspolitikere og partiledelsen har lov å si hvilken retning de ønsker å trekke partiet i, så lenge de er lojale mot prosessen. Det er lov å flagge standpunkt, uten at det skader prosessen, sier Bojanowski.

– Synes du Bransdal overreagerer?

– Nei, det synes jeg ikke. Det er berettiget å stille spørsmål, det er jo med på å skape debatten.

Bojanowski seg noe mer nølende og avventende til partistrategien:

– Jeg er blant dem som ikke helt klarer å gi opp sentrumsalternativet, røper hun.