ARENDAL : Aust-Agder fylkeskommune ble nylig felt av ESA, organet som overvåker EØS-avtalen, for å ha delt ut transportkontrakter til en verdi av 1,7 milliarder kroner.

Nettbuss sør fikk den største kontrakten. Busselskapet har ikke vært part i striden, men fikk utdelt kontraktene av politikerne på fylkestinget.

I sitt svar til ESA erkjenner nå norske myndigheter at det foreligger brudd på prinsippene om gjennomsiktighet og ikke-diskriminering. Fylkeskommunen har ifølge ESA ikke foretatt tilstrekkelig publisering ved inngåelse av avtalene. Med andre ord ble ikke kontraktene offentliggjort eller lyst ut på anbud.

— Det har ikke vært i fylkeskommunens hensikt å opptre i strid med EØS-avtalen. Uklarheter i EØS-retten på området for tjenestekonsesjonskontrakter er årsaken til bruddet som er begått, sier fylkesrådmann Arild Eielsen i Aust-Agder fylkeskommune i en pressemelding.

I svaret fremholder den norske stat at den ikke pliktes til å si opp de gjeldende kontraktene for offentlig tjenestekonsesjon. Det søkes også at ESA godkjenner at de inngåtte avtalene får løpe ut avtaleperioden. Det hevdes at en for tidlig oppsigelse av kontraktene vil få urimelig store juridiske og økonomiske konsekvenser.

Samferdselsdepartementet har nå oversendt sitt syn på ESAs begrunnede uttalelse i samråd med fylkeskommunen.