MANDAL :Eiendomsskatt og salg av kommunale eiendommer har begge blitt foreslått og debattert som tiltak som kan skaffe inntekter til den skrinne kommunekassa i Mandal, men nå lanserer Fremskrittspartiet en ny mulighet: Å selge kommunen ut av Agder Energi (AE).

— Vi trenger penger for å unngå eiendomsskatt. Nå ønsker vi å utrede muligheten for å selge oss ut av AE, selv om vi vet at dette vil bli mottatt som et veldig kontroversielt forslag, sier Alf Erik Andersen til Fædrelandsvennen.

Brannfakkel

Andersen er bystyremedlem for Frp i Mandal, og hiver med dette en brannfakkel inn i debatten.

— Dette er å slippe katta ut av sekken, for jeg tror at flere andre kommuner på Agder sitter på gjerdet og ser etter en mulighet til å selge seg ut.

30 Sørlands-kommuner eier 54,5 prosent av aksjene i selskapet, og utgjør sammen altså et knapt eierflertall. Mandal eier to prosent av selskapet. Agder Energi har en verdi på rundt 25 milliarder kroner.

— Vi har sett på dette, og vil foreslå det inn i budsjettdebatten som en mulighet som bør utredes som et alternativ til eiendomsskatt. Mandal har en gjeld på 1,3 milliarder kroner, og et eventuelt salg kan redusere gjelda så mye at kommunen får 25 friske millioner kroner på bunnlinja til driftsbudsjettet, sier Andersen.

De 30 kommunene som sammen eier AE har en avtale om at ingen skal kunne selge seg ut av selskapet. Den avtalen går ut våren 2013. Forslaget til Andersen vil først kunne bli aktuelt å gjennomføre da. Ifølge hans beregninger kan et salg bety 400–500 millioner kroner i salgssum til Mandal kommune.

— De pengene kan vi bruke på nedbetalingen av gjelda. Et salg vil ha en netto større gevinst enn det vi får ut av AE nå i form av avkastning og utbytte, sier Andersen.

- Spennende

Rådmann i Mandal, Knut Sæther, sier til Fædrelandsvennen at forslaget er spennende, og vil ha en betydelig effekt på kommunens økonomi.

— Jeg kan ikke gå god for tallene her, men et slikt salg er noe politikerne kan se nærmere på. Det vil redusere gjelden betydelig, og redusere finanskostnadene i budsjettet, sier Sæther.

— Det kan fort dreie seg om beløp på 20–25 nye millioner på bunnlinja hvert år. Det er vesentlig, og vil endre driftssituasjonen radikalt, sier han.

Sæther poengterer samtidig at et slikt salg ikke vil få noen umiddelbar effekt på Mandal kommunes økonomiske situasjon.

— Dette er et tiltak som eventuelt vil kunne spille inn på økonomien i årene etter, sier han.