Enig med ordføreren? Diskutér under artikkelen og stem i avstemningen til høyre!

MANDAL: – Det har oppstått en skremselspropaganda der folk tror de årlig må ut med over 20.000 kroner. Det stemmer ikke. Vi snakker om rundt 5000 kroner i året for de aller fleste boligeierne, sier Askildsen.

Eiendomsskatt har rykket markert nærmere for mandalittene etter at en formidabel kuttliste ble presentert for bystyret torsdag kveld. Askildsen sier det er uaktuelt å gå med på de mest markerte kuttene i skole— og helsesektoren.

– Mange av de foreslåtte kuttene er langt inne på de lovpålagte oppgavene en kommune har, sier han.

Nervøse for skatten

Han så ingen annen løsning enn eiendomsskatt i fjor – og i alle fall ikke i år. Men mange huseiere er nervøse for skatten, særlig etter at statsviter Janne Haaland Matlary i et leserbrev i avisa Lindesnes og Fædrelandsvennen mente at skatten kan bli på over 20.000 kroner for helt alminnelige hus. Da tok hun utgangspunkt i maksgrensen som loven setter på sju promille.

– For det første kan vi det første året kun ha to promille. For det andre ønsker jeg at skatten siden ikke skal økes til mer enn til maks fire promille, sier Askildsen.

Har du en eiendom verdt tre millioner kroner, betyr det maks 6000 kroner per år med to promille.

– Men med de bunnfradragene vi ønsker å innføre, vil beløpet bli betydelig mindre, mener Askildsen.

Villige til å betale

– Jeg tror folk flest er villige til å betale en slik sum særlig når alternativet er de kuttforslagene som nå er på bordet, sier Askildsen.

Han understreker dessuten at det skal tas sosiale hensyn.

– Minstepensjonister skjermes helt eller delvis. Det samme gjelder førstegangsetablerte, sier han.

Askildsen reagerer på at Matlary er så negativ til eiendomsskatt.

– Det er lett å sitte på avstand og være prinsipielt imot skatten. Det er her realitetene er, og det er hva vi som lokalpolitikere må forholde oss til, sier ordføreren.

Han understreker at skatten kun skal brukes til å nedbetale kommunens gjeld.

Frp på gli

Til og med i Fremskrittspartiet innser man nå at det nærmest er håpløst å komme unna eiendomsskatt.

– Ja, dersom man legger kuttlisten vi fikk torsdag til grunn, er det veldig vanskelig å holde seg unna skatten, sier oposisjonsleder for Frps bystyregruppe, Alf Erik Andersen.

Han nekter likevel for at dette er et utsagn for ja til eiendomsskatt.

– Jeg vil fortsatt holde skatten unna en stund til. Vi vil for eksempel se hvordan salg av eiendommer kan slå ut for økonomien, sier han.

– Tvinges vi til eiendomsskatt, vil vi aldri gå med på mer enn to promille for resten av økonomiperioden, som er til og med 2015. Det er også et mål å avvikle skatten så raskt som mulig, sier Alf Erik Andersen.

Bør Mandal innføre eiendomsskatt?

Gerda Fasseland (27): – Ja, her finnes ingen andre alternativer enn å innføre eiendomsskatt. Vi må alle bidra til å bedre kommuneøkonomien. Jeg jobber selv som sykepleier, og er veldig bekymret om kuttene i omsorgssektoren blir gjennomført. Foto: Jarle R. Martinsen
Jason Blunt (41): – Tja, man kan vel si at jeg er positiv, men med bismak, til eiendomsskatt. Jeg liker jo ikke enda mer skatt, men skjønner at det er nødvendig. Kuttene jeg hører om er jo alt for dramatiske til at de kan gjennomføres, særlig for barn og unge. Foto: Jarle R. Martinsen
Leif Thorkildsen (76): – Eiendomsskatt er noe stort tull! Den kommer i så fall på grunn av elendig styring fra de på rådhuset. De burde sparkes hele gjengen. Ta heller bompenger av de som skal gå på den nye bybroa, det burde gi nok inntekt. Foto: Jarle R. Martinsen
Leif Aanensen (80): – Jeg er svært imot eiendomsskatt. Jeg har allerede betalt og skattet for mitt hus og min eiendom. Da blir det helt feil at jeg må betale enda en runde med skatt for noe jeg eier. Men kuttene de kommer med, som å legge ned legevakta, er også helt uakseptabele. Foto: Jarle R. Martinsen