Tine Sundtoft005.jpg

KRISTIANSAND: Fylkestinget i Vest-Agder har besluttet at gjennomføringsprosenten i videregående skole skal opp fra 71 prosent til 77 prosent. Med andre ord er «målet» at kun én av fire elever dropper ut av skolen.

Til tross for vedtaket i fylkestinget puttes det ikke mer penger inn i skolen. «Satsningen» handler om å ikke kutte i skolebudsjettet. Det kom fram da fylkesrådmann Tine Sundtoft torsdag la fram forslaget til budsjett for 2013. ## Dropouts koster enormt

— Målet er at 150 flere elever i Vest-Agder fullfører videregående opplæring i forhold til i dag. Vi får ikke noe ekstra penger av staten til å gjennomføre målsetningen. Det betyr at vi må omprioritere, og pengene hentes derfor fra sentraladministrasjonen, sier Tine Sundtoft til Fædrelandsvennen.

Oppvekstdirektør Arild Rekve fortalte tidligere i år til Fædrelandsvennen at dropouts i skolen fører til enorme økonomiske tap for samfunnet.— Forskning viser at det koster samfunnet rundt 15 milliarder kroner per årskull på landsbasis dersom åtte prosent faller utenfor yrkeslivet. Det er enorme kostnader, sa Rekve til Fædrelandsvennen.

Det samme forskningsprosjektet viste at den økonomiske gevinsten av å få 100 elever gjennom skoleløpet og inn i arbeid gir hele 40 millioner per år i 42 år.

Lønnsøkning til lærerne

Budsjettet til de videregående skolene i Vest-Agder økes med nær 62 millioner kroner i 2013, men dette handler kun om lønnsøkning blant lærerne.

— Det har samtidig vært en større reell lønnsvekst enn det man legger opp til i statsbudsjettet. Det betyr at pengene må hentes i sentraladministrasjonen, sier Sundtoft.

Fire millioner kroner er også satt av til ekstra lønnsmidler for lærere som har de mest byrdefulle elevene.

Kutter i administrasjonen

For å verne videregående skole har fylkeskommunenen gjennomført en kraftig effektivisering i sentraladministrasjonen. Så langt er det spart inn åtte millioner kroner på ansettelsesstopp, vakante stillinger, mindre reising og mindre kompetanseheving. I 2013 legger fylkeskommunen opp til å spare ytterligere fem millioner kroner med samme metode.

— Det er et strammere budsjett enn på mange år. Vi får ikke dekket den reelle kostandsveksten over statsbudsjettet. Fylkestinget har samtidig vedtatt at det ikke skal reduseres innenfor vei, kollektivtrafikk og skole. Dermed må det effektiviseres i administrasjonen, sier Sundtoft.

Dropper utbygging av Søgne vgs

I budsjettet for 2013 finner fylkeskommunen ikke penger til å igangsette utbygging av Søgne videregående skole som planlagt.

Sundtoft mener det ikke er økonomisk rom for å igangsette byggeprosjekter ved to videregående skoler samtidig i økonomiplanperioden.

— Derfor ses prosjektet ved Søgne videregående skole i sammenheng med en større utredning av behov for skolelokaler i kristansandsregionen. Vi må finne ut hva slags skoletilbud vi skal ha hvor. Det vil få konsekvenser for hvorvidt det er behov for en utbygging i Søgne, sier Sundtoft.

Byggeprosjektet ved Mandal videregående skole følges imidlertid opp i henhold til gjeldende økonomiplan.

— Vi er godt i gang med å bygge ut Mandal videregående skole, men vi har en økonomisk utfordring som vi vil forsøke å løse i 2013 og 2014. Vi mener det vil være mye mer kostandseffektivt å få til utbyggingen under ett, sier Sundtoft.