— Vi har en snittøkning på rundt åtte prosent i omsetning i desember. Det er vi kjempefornøyde med. Noen få butikker har gjort det særdeles bra med økning på mellom 20 og 30 prosent, sier Nina Schei Ledang, daglig leder i Næringsforeningen Kjøp i Vennesla.

Etter en del negativ stemning, venting på kjøpesenter, fokus på tomme lokaler og flere nedleggelser, er Schei Ledang både veldig glad og ikke så rent lite overrasket over at jula ble så bra.

Butikksjef Gina Eggen hos Cubus hadde mellom tre og fire prosent økning i desember. Hun er veldig fornøyd, men skulle ønske seg flere kjedebutikker. Da tror hun flere venndøler ville droppe og reise til byen eller Sørlandssenteret.

Seks hver dag

Schei Ledang lover et 2015 hvor ingen skal si at handelsstanden i Vennesla er trege og kjedelige og at ingenting skjer.

— Vi mer enn dobler aktiviteten. Neste år skal vi ha langt flere aktivitetsdager enn før, og det vet vi at kundene og venndølene vil ha, sier hun og ramser opp Bilens dag, Barnas dag, Matmarked, Ut på tur, Kom i Form og Ulldager.

Det innføres også forlenget åpningstid til seks hver dag. Noen få butikker har valgt ikke å bli med på denne ordningen.

— Seks hver dag er et viktig konsept som vi håper skal få ungdommen til å handle mer i Vennesla, sier Schei Ledang, mens Eggen nikker. Hun har hatt langåpent i ni år nå - og har bare positive erfaringer.

— Folk ønsker liv i sentrum og det skal vi forsøke å skape. Gradvis vil det bety økt handel. Vi må bygge stein på stein, sier Schei Ledang, som håper lag og foreninger også stiller opp på aktivitetsdagene.

Les også:

Les også:

Vakuum

— Er det viktig med rask avklaring av kjøpesenter?

— Vi er nok inne i et lite vakuum, fordi hverken Svendsen eller Drivenes har levert reguleringsplan ennå. Vi må håpe at perioden med usikkerhet om kjøpesenteret kommer i sentrum eller på Hunsøya blir så kort som mulig, sier Schei Ledang.

De to handelskvinnene i Vennesla ser også fram til kommunen kommer i gang med ny lekeplass. Politikerne har bevilget 2,5 millioner kroner.

— Etterlenget. Det vil gi et enormt løft, sier de.

Begge tror 2015 derfor vil bli et meget godt handelsår for Vennesla sentrum.