KRISTIANSAND: — Det er ingen behagelig opplevelse når vi oppdager hull under bakken i Kvadraturen. Både størrelsen og hyppigheten bekymrer meg, sier byingeniør Terje Lilletvedt i Kristiansand kommune.

Nytt hull i gata

Tirsdag morgen dukket det opp nok et hull i bakken i Kvadraturen. Vann fra en sprukket ledning hadde vasket vekk store deler av grunnen, slik at brosteinene til slutt falt ned i det store tomrommet under. Hullet er et av flere som har dukket opp i Kristiansand sentrum de siste årene.

IKKE BEHAGELIG: Byingeniør Terje Lilletvedt er bekymret over størrelsen og hyppigheten på synkehullene i Kvadraturen. Foto: Vegard Damsgaard

Kommunens eget kart viser flere områder i Kvadraturen som har et rørnett som trenger rask utbedring.

Dårlig forfatning

— Deler av ledningsnettet i Kvadraturen er i svært dårlig forfatning. Det er verst i Posebyen og i Gravane, men også på Lund er ledningsnettet svært gammelt, sier byingeniøren.

— Kan det rase under husene i Kvadraturen?

— I utgangspunktet ikke. Rørene ligger for det meste under veinettet slik at vi kan komme greit til dem. Det er likevel veldig viktig at vi får tatt i dette nå. Det har førsteprioritet på min liste, sier Lilletvedt.

Mye nedbør

Årsaken til at det dukker opp flere hull nå i vår, kan ha sammenheng med de store nedbørsmengdene som har kommet.

— Når det faller mye regn endres trykket i rørene. Det kan være nok til at dårlige rør kan ryke, sier Lilletvedt.

Til høsten starter ingeniørvesenet det omfattende arbeidet med å ordne opp.

300 millioner kroner

— Vi skal bruke 300 millioner kroner i løpet av de neste 20 årene. Vi vurderte å gjøre det raskere, men valgte å bruke lang tid slik at gravearbeidene skaper minst mulig ulempe for de som bor der. Hadde vi gjort dette i løpet av 5-6 år ville gravingen pågått kontinuerlig. Noen kvartaler hadde blitt sperret av i lengre tid. Det synes vi ble litt voldsomt, sier Lilletvedt.

I 2011 og 2012 foretok ingeniørvesenet en fullstendig gjennomgang av rørsystemet. Deretter ble det laget et kart som viser tilstanden i hele Kvadraturen.

Varer i 100 år

Lilletvedt opplyser at ingeniørvesenets årlige investeringsbudsjett vil øke fra 29 millioner til 44 millioner de neste årene. Økningen vil gå til rehabiliteringen av rørsystemet i Kvadraturen.

— De nye rørene skal kunne vare i 100 år, sier Lilletvedt.