KRISTIANSAND: — Kronisk sykdom, graviditet og ventetid på operasjoner er de største årsakene til sykefravær blant barnehageansatte, opplyser leder i Karuss barnehage, Eva Hauger Gjersvold.

73 syke hver dag

I dag kom det fram i Fædrelandsvennen at 73 av 609 barnehageansatte er borte daglig. Det vil si at 12,2 prosent av de ansatte i Kristiansands barnehager var til en hver tid borte første halvår 2013. Oppvekstdirektør Arild Rekve påpekte da at ulike årsaker som belastningsskader, graviditet, forhold i privatlivet, og ventetid på operasjon bidrar til et høyere sykefravær.

Eva Hauger Gjersvold kjenner seg igjen i beskrivelsene til Rekve. Hun mener at det kan være utfordrende å legge til rette for ansatte som har behov for mindre belastning på jobb.— Har du en dårlig skulder for eksempel, vil du trenge tilrettelegging med andre oppgaver. Det kan bli vanskelig når vi får 2-3 stykker på en avdeling som trenger tilrettelegging, og vi ikke har nok jobb til dem, forklarer Gjersvold.

- Travelt

Hun påpeker også at det har kommet økte krav til kvalitet og dokumentasjon i løpet av de 15 årene hun har jobbet i barnehage. Bemanningen derimot, har ikke økt. Det gjør noe med hverdagen.

Siren Thorsen er ansatt i Karuss barnehage, og bekrefter at en hektisk hverdag kan bidra til høyere sykefraværet.

TRIVES: Siren Thorsen synes jobben i Karuss barnehage er kjempegøy, men samtidig er det en travel jobb, der det kan være ekstra tungt å fungere godt i jobben når man ikke er helt frisk. Foto: Torstein Øen, Torstein Øen

— Jeg synes at det å jobbe i barnehage er kjempegøy, men det er også veldig travelt. Det er hektiske dager med mye en skal rekke over på kort tid. Dersom man er forkjøla, eller ikke føler seg helt frisk, føler man at man fungerer dårligere på jobb, forteller Thorsen.Hun mener at mer forebygging og tilrettelegging kan hjelpe på sykefraværet.

- Knapp bemanning

Det er et lignende bilde andre barnehager i Kristiansand tegner når de blir spurt om årsaker til sykefravær, og hva som kan gjøres.

— Vi har en hektisk hverdag med en knapp bemanning. I tillegg har vi en høy gjennomsnittsalder. Ansatte pådrar seg slitasje når de jobber lenge i en barnehage, og det merkes på kroppen, sier Marit Aas ved Hellemyr barnehage.

Hun mener at en økt grunnbemanning kan gjøre mye for å bedre sykefraværet.

— Vi jobber i 7,5 timer dagen, men har åpent i ti timer. Det er kun korte deler av dagen da vi på min avdeling faktisk er fulltallige, med tre voksne på 18 barn i løpet av dagen. Jeg er ikke i tvil om at økt bemanning kan minke belastningen i det daglige, sier Aas.

- Raskere behandling

Også Karin Strømme ved Søm barnehage trekker fram et høyt tempo som en av årsakene til sykefraværet.

— Det er stor slitasje på folk, gjennomsnittsalderen i flere barnehager er høy, og i tillegg er det flere som står i kø for å få behandling. Både økt bemanning og det å behandle folk raskere slik at de kommer raskere tilbake til jobb, ville hjulpet på sykefraværet, sier Karin Strømme.