KRISTIANSAND: — Kontroversielt så det holder og det har ikke blitt noe, men vi har snakket om å forsikre de ansatte. En barnehage hadde 15 prosent sykefravær. Årsak: Seks ansatte ventet i kø på operasjoner for belastningsskader, sier oppvekstdirektør Arild Rekve til Fædrelanfsvennen

Da alle var operert, sank sykefraværet i barnehagen til to prosent i lengre tid.

73 daglig

Det svært høye sykefraværet i barnehagesektoren i Kristiansand, var hovedtema på tirsdagens møte i oppvekststyret. 12,2 prosent av de ansatte var til en hver tid borte første halvår 2013. Av 609 ansatte er 73 borte daglig.

Hver sykefraværsdag koster i snitt 3500 kroner, ifølge Rekve, fordi man må ha inn vikarer. Altså koster bare sykefraværet i barnehageetaten Kristiansand kommune over 270.000 kroner om dagen.

Hvorfor?

— Og så går det selvsagt utover kvaliteten med så mye skifte av folk, sier Rekve, som fremover vil finne enda bedre svar på ett sentralt spørsmål: Hvorfor blir folk syke?

Mistrivsel på jobben, er ikke en stor årsak. De barnehageansatte er blant de som trives aller best på jobb i Kristiansand. Men de har en tøff jobb. Belastningsskader og infeksjoner er utbredt.

Det litt forbudte

— Vi har mange unge kvinner. Graviditeter påvirker selvsagt bildet litt. Vi har også dette som er litt forbudt å snakke om. Privatøkonomi, livsstil, samlivsbrudd, rus. Dette samarbeider vi med bedriftslegen om. En undersøkelse vi har gjort viser at private forhold betyr mye for sykefravær, sier Rekve, som også har flere arbeidsgrupper i gang for å få sykefraværet ned.

Høyres Mette F. Roth synes sykefraværet er forskrekkelig høyt, men sier hun har full tillit til at Rekves stab jobber godt.

— Dette med operasjonskøer er interessant. Dette viser bare hvor viktig det var det vi sa i valgkampen. Det er mye å spare på å utnytte kapasiteten i helsevesenet bedre, sier Høyres Mette F. Roth.