Utbyggingen av ny E 18 mellom Arendal og Tvedestrand skal delfinansieres med bompenger, foreslår fylkesrådmannen.

Den totale kostnaden for hele veistrekningen beløper seg til 5,5 milliarder kroner, hvorav bompengene utgjør 2 milliarder, altså litt over 37 prosent, går det fram i en pressemelding fra Aust-Agder fylkeskommune.

Prisen for passering av bommen i Tvedestrand foreslås til 25 kroner, mens prisen for passering i Arendal kan bli 10 kroner.

«Fylkestinget mener høye takster vil medføre stor fare for trafikklekkasje til lokalveiene. Fylkestinget forutsetter at prosjektet kan legge til grunn en kalkulasjonsrente på cirka tre prosent og ta del i den foreslåtte rentekompensasjonsordningen. Fylkestinget forutsetter at dette kan medføre lavere passeringstakster, står det i pressemeldingen.

Det legges ut fra dette til grunn følgende forutsetninger ved åpning:

  • 25-27 kr (2015) for lette kjøretøy mellom Tvedestrand og Longum.

  • 10-12 kr (2015) for lette kjøretøy mellom Longum og Harebakken.

  • Tunge kjøretøy (totalvekt over 3500 kg) betaler 2,5 ganger lettbiltakst.

  • Bompengetakstene forutsettes regulert i takt med prisstigningen.

  • Bompengeordningen baseres på et rabattsystem som innebærer at alle trafikanter som betaler med elektronisk brikke får 10 prosent rabatt.

Forslaget skal behandles i fylkestinget i Aust-Agder 16. juni.

Byggestart for ny E 18 mellom Arendal og Tvedestrand var først beregnet til 2017, deretter 2016. Etter at statssekretær i Samferdselsdepartementet Bård Hoksrud besøkte Sørlandet i vinter, kom det signaler om at byggingen kan framskyndes til 2015. Veien er planlagt som en firefelt vei, som er cirka 20 meter bred, og med fartsgrense på 100 kilometer i timen.

Her planlegges den nye veien. Foto: Statens vegvesen