— Området de har bygget på i Risør er veldig vindutsatt, særlig fordi de selv har hugget ned ulovlig mye skog i et friområde, sier enhetsleder for plan- og byggesaker i Risør kommune, Heidi Rødven.

15. januar blåste en hytte ned fra sine to og en halv meter høye påler på Høyland i Lindesnes kommune. Et halvt år etter at Marianne Rønneberg skulle ha flyttet inn i hytta, blåste den uferdige fritidsboligen av gårde. Siden vinterstormen har Fædrelandsvennen skrevet flere saker om selskapet som bygde den, Naturhytten AS, og deres samarbeidspartnere.

Blant annet har selskapet oppført 11 ulovlige hytter. Flere hytteeiere mener de har krav på penger fra Naturhytten, og er misfornøyde med handelen.

Maks-bot

Men det er ikke bare i Lindesnes det har blåst rundt rogalendingene. Også i Risør har de møtt motbør etter at de fikk regulert et område med 99 hyttetomter.

Konfliktene begynte da NTB Eiendom snauhogde store deler av området, og fikk ifølge Aust Agder Blad 200.000 kroner i bot.

— Det er maksimalt overtredelsesgebyr, forteller Heidi Rødven.

Beløpet er ennå ikke betalt, to år etter det ble utstedt.

Ulovlige hytter

I fjor sommer dukket fire hytter opp som ikke var søkt om. Risør kommune innførte byggestopp. Disse fire hyttene pluss en til har nå fått sine byggetillatelser. I tillegg ligger det inne søknad om to til. De kommer ikke opp med det første.

— Vi gir ikke noen flere tillatelser før de har betalt for seg. De skylder 168.000 kroner i byggesaksgebyrer, sier Rødven.

I fjor sommer gjennomførte Risør kommune et tilsyn på området, og slo fast at byggverkene ikke var gode nok.— Vi krevde at fundamentene måtte forsterkes slik at de ikke blåste over ende. Det har vi videreført som krav på det neste som bygges, så det er ingen hytter som har veltet her, sier Rødven.

Gjeldstynget

Risør kommune er ikke eneste kreditor i selskapene rundt Naturhytten. Kemneren i Stavanger tok 16. februar pant for 631.000 i verdier hos Naturhytten. Siden slutten av august har det firmaet fått åtte inkassokrav mot seg. Et av dem er fra Teppehuset Modena Mandal. De har krav på 88.000 kroner mot rogalendingene.

— Vi har ikke fått en eneste krone fra dem, sier daglig leder Brynjulf Ekenberg.

Skal gjøre opp

Daglig leder Rolf Atle Kristoffersen i Naturhytten AS sier at de har avtale med Risør kommune, og at de skal betale gebyrene.

— Dette skal hyttekjøperne betale, og de har vi ikke fakturert ennå, sier han.

Kristoffersen sier at de også har avtale med inkassoselskapene rundt Teppehuset og de andre kreditorene.

— Vi skal gjøre opp alle reelle krav, sier Kristoffersen.

Han mener videre at tilsynet de fikk på hyttene i Risør ikke kan sammenlignes med Lindesnes-hyttene.

— Hyttene i Risør er mye større og tyngre, og krever en helt annen fundamentering, sier Kristoffersen.

NTB Eiendom som skylder 200.000 kroner eies av Joar Hauge. Han svarte ikke på Fædrelandsvennens henvendelser tirsdag.

Vurderer å saksøke Naturhytten

En rekke personer er dypt frustrerte etter befatning med Naturhytten. De føler seg lurte og frykter de vil tape store beløp.

Jeg lover vi skal rydde opp i alle forhold etter hvert

— Nå er det nok. Å saksøke Naturhytten er absolutt en mulighet, sier Hilde Steinkopf.

Hun tror ikke lenger på at Stavanger-firmaet faktisk vil bygge hytta de allerede har betalt et betydelig beløp for.

En annen forteller at de har betalt 360.000 kroner i forskudd uten at det står noen hytte på tomta ennå.

— Nå har vi tatt kontakt med advokat i håp om å løse floken, sier vedkommende som ikke vil ha navn i avisen.

En tredje forteller at de siden høsten 2013 har ventet på å få tilbakebetalt et depositum på 120.000 kroner etter at de valgte å trekke seg fra hyttekjøpet.

Daglig leder i Naturhytten Rolf Atle Kristoffersen vil ikke kommentere enkeltsaker.

— Men jeg lover vi skal rydde opp i alle forhold etter hvert, sier han.