— Vi har evaluert den helga, og gått inn og supplert med flere skilt og flyttet på enkelte skilt. Vi har sett på tilbakemeldingene fra publikum, og prøvd å rette oss etter det, sier prosjektansvarlig Rolf Ove Lunden i Statens vegvesen til Fædrelandsvennen.

Det var den første helga i august at det ble tilløp til kaos på E 39 mellom Holmenfoss og Try. Mange hadde ikke fått med seg at veien var stengt, og mange tok til orde for at skiltingen av omkjøringsveier var for dårlig.

- Oppfattet det ikke som kaos

Anleggsarbeiderne beveger seg opp og ned i fjellet ved hjelp av små mopeder festet i vaiere. På det høyeste henger de 90 meter over bakkeplan. Foto: Reidar Kollstad

En rapport Fædrelandsvennen har fått tilgang til, viser at Vegtrafikksentralen fikk inn flere henvendelser fra frustrerte bilister gjennom hele helga.— Vi oppfattet det vel ikke som noe kaos. Det var litt kødannelse, og vi innrømmer at det var litt oppstartsproblemer den fredagen. Men det avtok gjennom helga, mener Lunden.

I resten av byggeperioden som strekker seg til 1. oktober - minus helgestengingen - vil det være ett kjørefelt åpent for trafikk, og manuell dirigering på stedet.

Omkjøringen vil også denne helga gå via fylkesvei 461, samt fylkesvei 455 for kjøretøy inntil fire meters høyde (se kart nederst i saken).

Kan bli noe mindre trafikk

— Veien må stenges på grunn av risiko for at steinblokker kan falle ned, og for at mannskapene skal kunne jobbe effektivt. Dette arbeidet kan bare utføres i sommerhalvåret på grunn av sikkerhet for arbeidsfolkene, sier Lunden i en pressemelding.

Han sier til Fædrelandsvennen at det vil være like mange trafikkdirigenter ute den kommende helga som det har vært de tidligere helgene. Samtidig kan man kanskje vente seg litt mindre trafikk.

Illustrasjonen viser hvordan rasgjerdet vil bli stående i fjellsiden når arbeidet er ferdig. Gjerdet, som er fem meter i høyden, festet mellom 20 og 25 meter over veibanen. Formålet er å fange opp steiner som kan løsne og hindre dem fra å rulle ut i veibanen. Foto: Illustrasjon Statens vegvesen

— Vi har egentlig ingen formening om hvor mye trafikk vi kan vente, men det blir kanskje litt mindre med tanke på at det har vært et eller annet arrangement de siste helgene, sier Lunden, og peker på blant annet Tall Ships Races og Skalldyrfestivalen i Mandal.Omkjøringen gjør at du må beregne 45 minutter ekstra mellom Kristiansand og Mandal. Veien åpnes igjen mandag 17. august klokka 06.00. ## Under følger en hendelsrapport fra helga 31.07-02.08 fra Vegtrafikksentralen.

31.07.2015 22:23:

Etter at E-39 ble stengt i kveld har det kommet mange klager på telefon hit til VTS. Det går på at det er dårlig skiltet og folk finner ikke frem på omkjøringsveiene. Prosjektleder Lunden er informert herfra på tlf. om alle klagene som er kommet inn hit.

01.08.2015 18:14:

Vi har også i dag fått flere telefoner fra bilister som ikke finner frem på denne omkjøringen. De klager på at det er for dårlig skiltet/ikke skiltet noe vi selvfølgelig betviler.

En melding som kanskje er verdt å merke seg er en tilbakemelding om at omkjøringsskiltene nå ha samme stedsnavn som de vanlige skiltene langs veien, det vil si at det bør skiltes til Stavanger og ikke bare til Mandal.

Kl. 17:00 fikk vi melding om at trafikken ble stoppet av vaktene ved Songdalen for å høre hvor folk skal, innmelder mener dette er helt unødvendig siden det er så godt skiltet med store skilt??? Så da er nok ikke klagene så veldig berettiget.

01.08.2015 18:28:

Det har også kommet melding om at det bør skiltes bedre i Kristiansand der hvor de over 4m høyde skal kjøre.

02.08.2015 18:00:

Liten rapport fra dagskift 2/8-15. Det har vært en del telefoner på formiddagen fra bilister som ikke finner frem og det går på at det er for dårlig skiltet. Vi hadde til og med en fra SVV i region vest som syntes dette var helt uforståelig.

Vi har prøvd å forklare så godt som mulig og det har stort sett vært greit. Det har vært enkelte klager på valg av helg (siste helg fellesferie) dette har vi også forklart med at det har vært nøye vurderinger på dette og at det også hadde vært problematisk å velge andre helger, de mente da at man kanskje burde gjort det i juni.

Det har også kommet melding om at det er mange som misforstår skiltingen ved Kleveland bru av de som kommer fra Kristiansand, det blir sagt at de svinger til høyre der og kjører oppover på Fv-455, det høres litt rart ut når man ser på skiltplan, men de har ment at det var fort å misforstå.

Etter kl. 12:00 i dag har det ikke vært klager på skilting kun spørsmål vedr stengningen og hvor omkjøringen går så det kan nesten tyde på at det er gjort noen endringer cirka kl. 12:00 i dag.

02.08.2015 18:20:

Hei igjen!

Har også nå fått melding om at det bør være folk i Imekrysset og noe bedre varsling slik at man får med seg skiltingen.

Grafikken viser omkjøringsveiene som må brukes de to helgene E39 forbi rassikringsstedet blir helt stengt for trafikk; fra 31. juli til 3. august og fra 14. til 17. august. De fleste kjøretøyen vil bli omdirigert via Laudal. Omkjøringsveien tar om lag 45 minutter, og fører til at kjøreturen mellom Kristiansand og Mandal vil ta dobbelt så lang tid.