En kjøretur fra Kristiansand til Mandal vil dermed ta opp mot halvannen time i helga.

— Større steinblokker skal sikres med bolter, og det skal gjøres forberedelser for å montere isnett og fanggjerde. Det er knyttet risiko til dette arbeidet, og det kan ramle ned stein. Derfor må veien stenges, forklarer Rolf Ove Lunden, prosjektansvarlig for rassikringen av E 39 mellom Holmenfoss og Try i Søgne.

Rassikring

Gjennom to uker har Statens vegvesen i samarbeid med et eksternt firma fjernet vegetasjon og rensket fjellveggen i Trybakken for løs stein. Trafikken har blitt sluset forbi rasstedet i puljer.

Bilene har blitt stoppet i ti minutter i hver retning, noe som har gitt mannskapene i fjellveggen mulighet til å jobbe i rundt sju minutter.

Fram til neste helg pågår arbeidet med å rydde fjellsiden. Anleggsarbeiderne beveger seg opp og ned i fjellet ved hjelp av små mopeder festet i vaiere. På det høyeste henger de 90 meter over bakkeplan. Foto: Reidar Kollstad

45 minutter ekstra

I helga, fra klokka 19.00 fredag fram til mandag morgen klokka 06.00, stenges veien helt mellom Holmenfoss og Try i Søgne, under arbeidet med å bore og feste bolter i fjellveggen.

Illustrasjonen viser hvordan rasgjerdet vil bli stående i fjellsiden når arbeidet er ferdig. Foto: Illustrasjon Statens vegvesen

— Vi må stenge på grunn av risiko, og for at mannskapene skal kunne jobbe effektivt, poengterer Lunden.

For kjøretøy under fire meter høyde, blir det omkjøring via fylkesvei 461 fra Brennåsen i Songdalen til Lauvdal og videre via fylkesvei 455 til Ime i Mandal.

Omkjøringen vil ta rundt 45 minutter.

Se kart over omkjøringsveiene nederst i artikkelen!

Høydebegrensning

På grunn av høydebegrensning under jernbaneundergangen på Nodeland i Songdalen, må kjøretøy over fire meter benytte en annen omkjøringsvei.

Denne omkjøringen går via riksvei ni opp til Hægeland, videre til fylkevei 462 ved Bjelland og via fylkesvei 455 til Marnardal og Mandal.

Omkjøringsveien er noe lengre enn den for kjøretøy under fire meter.

Omkjøringsveiene vil bli skiltet.

Ett felt åpent

Kommende mandag vil ett kjørefelt være åpent for trafikk i Trybakken. Det blir manuell dirigering på stedet.

Også helga 14. august til 17. august blir E 39 stengt mellom Holmenfoss og Try. Da må trafikantene bruker de samme omkjøringsveiene som tidligere nevnt.

Grafikken viser omkjøringsveiene som må brukes de to helgene E 39 forbi rassikringsstedet blir helt stengt for trafikk; fra 31. juli til 3. august og fra 14. til 17. august. De fleste kjøretøyen vil bli omdirigert via Laudal. Omkjøringsveien tar om lag 45 minutter, og fører til at kjøreturen mellom Kristiansand og Mandal vil ta dobbelt så lang tid.