— Vi snuser på rekordåret for to år siden, både når det gjelder besøk og omsetning. Dette blir den nest beste påska noensinne, og det er bare noen tusenlapper som skiller oss fra 2013-året, forteller daglig leder ved Hovden alpinsenter, Sture Pilegård, til Fædrelandsvennen 3. påskedag.

Sture Pilegård. Foto: Richard Nodeland

I 2013 hadde alpinsenteret 5 millioner i omsetning og 2500 gjester per dag i snitt. I år ble omsetningen altså noen tusenlapper mindre og gjestesnittet på mellom 2000 og 2500 besøkende daglig.— Vi er i bunn og grunn strålende fornøyd. Med kalde netter og for det meste flott vær har vi kunnet presentere perfekte forhold i anlegget for våre gjester, skryter Pilegård.

Hos naboen litt lengre ned i dalen meldes det også om innbringende dager.

Bra i Brokke

— Det har vært veldig bra. Langfredag hadde vi besøksrekord for året med 850 gjester i bakken. Onsdag til lørdag var de beste dagene, men vi er veldig fornøyd med første del av påska også, sier daglig leder ved Brokke alpinsenter, Gro Tove Frafjord Sandnes.

2. påskedag var siste åpningsdag for vinteren, og Frafjord Sandnes er like fornøyd med 2015-sesongen som med påska.

— Året sett under ett er vi godt fornøyd med, og det har vært bra besøk i hele år, forteller hun, og legger som Pilegård til at det grunnet vær og nattefrost har vært drømmeforhold også i Brokke.

Onsdag til lørdag var de beste dagene for Brokke alpinsenter, som var veldig fornøyd med første del av påska også. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

Rekord i Sirdal

I rogalendingenes lekegrind i vestfylket kan daglig leder Øystein Tjørhom i Ålsheia fortelle om en fantastisk påske, med et like fantastisk besøk.

— Vi kan absolutt ikke klage. På de tre hoveddagene i påska, skjærtorsdag, langfredag og påskeaften, hadde vi 8000 besøkende. Det har rett og slett vært en knallpåske, forteller Tjørhom.

De to skisentrene Ålsheia skisenter og Tjørhomfjellet ble denne sesongen sammenkoblet igjen for første gang siden 2009, noe som tydeligvis har gitt fart på omsetningen.

— I forhold til 2009, som var vår beste sesong noensinne, har vi hittil i år en omsetningsøkning på 24 prosent. Og da har vi fortsatt en måned igjen av årets sesong. Så vi klager ikke, for å si det sånn, sier Tjørhom.

De gode resultatene betyr fortsatt sammenkobling neste år.

— Vi kommer definitivt til å fortsette både sammenkobling og samarbeid med Tjørhomsfjellet, sier Tjørhom, og forteller at en tettere integrasjon mellom de to skisentrene er ønsket på litt lengre sikt.

Nest best på Bortelid

I høyfjellet nærmest kysten er det også lutter glede å spore.

— Det blir ikke rekordpåske, men tett på. 2015 blir vår nest beste påske noensinne, forteller daglig leder Lasse Liestøl ved Bortelid skisenter.

Fra skjærtorsdag til påskeaften hadde han 1200 besøkende daglig innom anlegget.

— Sesongen sett under ett, når vi tar med varmestue, skiutleie og heiskort, er imidlertid vår beste noensinne, sier Liestøl.

Bra på Ljosland

Ei mil lenger vest kan Gunvor Ljosland, daglig leder ved Ljosland skisenter, fortelle om ei god påske, om enn ikke rekordartet.

Ljosland skisenter kunne berette om lite besøk i palmehelga, som tok seg veldig opp fra midten av påska. Foto: Ljosland skisenter

— Det var lite besøk i palmehelga, men så tok det seg veldig opp i midten av påska. Totalt har vi hatt omlag 2500 besøkende gjennom påska, forteller Ljosland, som legger til at vintersesongen i år har vært bedre enn i fjor men ikke på høyde med 2013. ## Fullbooket både på Hovden og i Sirdal

Lasse Eidskrem, Destinasjon Hovden Foto: Tore André Baardsen

Det er imidlertid ikke bare alpinsentrene som har dratt nytte av en god påske. Skituristene skal gjerne ha et sted å bo, og både på Hovden og i Sirdal meldes det om fulle hus.— Status for både hytter, leiligheter og hotell i påsken kan oppsummeres i ett ord; fullt!, sier destinasjonssjef i Destinasjon Hovden, Lasse Eidskrem.

Han er dermed godt fornøyd med påska, selv om han ikke kan si om det er rekord eller ei.

Litt lengre vest kan daglig leder i Sirdalsferie, Linn Petra Skåre, også fortelle om stor etterspørsel etter overnatting.

— Det har vært fullt overalt, og folk har ringt oss ned for å få en plass å bo, sier Skåre og legger til at det meste har vært fullbooket i lang tid.

Hun tror sammenkoblingen mellom Ålsheia og Tjørhomfjellet kan være en av årsakene til det gode besøket.

— Det har vært stor etterspørsel på alt: langrenn, alpint, overnatting og skiutleie. Årets sesong har vært veldig bra, sier Skåre.

17. mai-feiring med slalåmski

Og selv om påskeslutt for mange er synonymt med å legge skiene på hylla, kan du renne nedoverski så sent som til 17. mai hvis været står alpinsentrene bi.

Spiller været på lag med Hovden alpinsenter, kan du stå på nedoverski helt til nasjonaldagen. Foto: Richard Nodeland

— Det er ingen fare for at vi skal gå tom for snø i nær framtid. Første helga i mai er offisiell avslutning, men slik det ser ut nå, tar vi høyde for at det kan bli åpent i helgene fram til 17. mai. Da starter vi i så fall dagen med å spille nasjonalsangen 09:30, sier Sture Pilegård ved Hovden alpinsenter.Også i Ålsheia og Tjørhomfjellet er det åpent til mai, nærmere bestemt 3. mai.

Ljosland skisenter holder åpent et par lørdager eller søndager til, mens Bortelid skisenter avslutter sesongen med en såkalt Pond Skiing Challenge, en konkurranse i å renne på ski over ett basseng uten å bli våt, førstkommende lørdag.

Brokke alpinsenter stengte for sesongen etter 2. påskedag.