KRISTIANSAND: Det opplyser politioverbetjent Arne Eriksen ved felles kriminalenhet i Agder politidistrikt til fvn.no.

Les også: Oppfordrer båtfolket til å låse motoren

Raid i vest

Bare den siste uken er 19 båtmotorer meldt stjålet i Vest-Agder. I forrige uke ble ni motorer til omkring 490.000 kroner stjålet fra Kjørkleiv Båt & Motor AS i Farsund. De siste tre dagene er også ti båtmotorer stjålet fra båthavner i mandalsregionen.

— Agder ligger i norgestoppen på antall båtmotortyverier. Det har vi gjort i flere år, sier Eriksen til fvn.no.

Les også: Båtmotoren er tryggest på vann

1 av 5 stjeles i Agder

Landsoversikten viser at det er stjålet 2011 båtmotorer i Agder siden registreringen startet i 1991. Totalt i hele landet er 9846 båtmotorer meldt stjålet i denne perioden. Det betyr at omkring hver femte båtmotor stjeles i agderfylkene.

Eriksen sier at båtmotortyverier som virker organisert umiddelbart blir videreformidlet til Kripos og internasjonale politimyndigheter.

Så langt i år er det registrert 176 stjålne båtmotorer i de to agderfylkene. Omkring 25 av disse båtmotorene kommet til rette.

— I noen tilfeller kommer båtmotorene til rette her i landet, mens andre ganger får vi beskjed fra andre land om at båtmorene kan spores til Norge. Flere blir funnet i Polen, sier Eriksen.

Les ogå: Tyvene vil ha båten på henger

Rekordår

Ifølge Kripos' statistikk ble det registrert 198 båtmotortyverier i Agder i hele fjor. Året før var tallet 199 båtmotortyverier. Dette er de høyeste tallene noen sinne.

I begynnelsen av oktober hadde Kripos registrert kun 118 båtmotortyverier i Agder så langt i år, men da var ikke de siste ukers tyverier tatt med. Ifølge Eriksen kan det ta en stund for tallene nasjonalt blir registrert og kvalitetssikret.

Les også: Båtmotorer for 1,6 millioner kroner stjålet

Ingen er så langt pågrepet etter båttyveriene de siste dagene. Tyvenes fremgangsmåte gjør at politiet mener østeuropeiske bander står bak.

(Se egen faktasak til høyre.)