Klikk på play-knappen øverst for å se snøværet komme inn over Sørlandet. Se spesielt fra klokken 02 natt til søndag og utover. Vi beklager at grafikken ikke fungerer optimalt på mobil.

SØRLANDET: Bildene ovenfor viser værsituasjonen på Sørlandet søndag. Meteorologene er fortsatt litt usikre på detaljene, men det ventes nå 30 centimeter snø i løpet av dagen, fra Mandal i vest til Arendal i øst.

Snø hele dagen

— Nedbøren starter allerede natt til søndag, og kommer til å pågå hele dagen. Men det mest intense snøværet blir på formiddagen, sier vakthavende ved Meteorologisk institutt, Vibeke Thyness, til Fædrelandsvennen.

Meteorologene er ikke helt sikre på hvor mye snø det kommer, ettersom lavtrykket som passerer ennå kan komme tettere innpå land. Men snøværet vil uansett bli mest intenst i Aust-Agder, og kan avta tidligere på dagen i Vest-Agder.

— Det er mellom Lillesand og Arendal vi vil få mest snø, men snøen vil dale helt bort til Mandal. Det kan kanskje bli mer enn 30 centimeter, men vi har landet på det tallet nå, sier meteorologen.

Sterk kuling

Utover dagen vil vinden øke på, og samtidig dreie mot nordøstlig retning. Det betyr at det vil blåse opp i sterk kuling langs kysten, fra Lyngør til Oksøy.

— Det kommer til å blåse og føyke, for det blir sterk kuling på kvelden. På dagen vil det imidlertid ikke blåse fullt så kraftig, sier Thyness.

Nedbør som snø

Tidligere var det meldt om en blanding av regn og snø, men bortsett fra ytterst i fjæra så blir det hvit nedbør fra oven.

— Det kan bli sluddete ytterst i fjæra, men det blir uansett snø, og snøværet kommer til å vare hele dagen i øst, sier meteorologen.

Temperaturen søndag vil ligge mellom frysepunktet og noen minusgrader, og vil falle utover dagen.

Vått og tungt

Lavtrykket som skaper snøværet beveger seg langs kysten fra nord, men drar seg ikke inn i Skagerrak, ettersom det ligger tung og kald luft over Norge nå.

— Det vil først bli våt, tung og kram snø, som så vil endre seg til tørrere snø ettersom temperaturen synker. Det skjer fordi vinden dreier mot nordøst på ettermiddagen, og tar med seg kald luft fra innlandet, sier Thyness.