KRISTIANSAND: — Jeg tror vi skal være glad dette været kommer søndag og ikke midt i uka, sier statsmeteorolog Marit Helene Jensen ved Meteorologisk institutt.

— Du lover kort og godt trøbbel?

— Ja, slår dette varselet til, kan det bli trøbbel på veiene mandag, sier Jensen.

20 cm snø

Tidligere i uka fryktet meteorologene snøkaos med en halv meter snø på fredag. Så ble snømengdene mindre og ikke ventet før mandag. Nå er meteorologens øyne rettet mot søndagen.

TRØBBEL: Snø, regn og frost kan bety trøbbel på veiene. Foto: Terje Andersen

— Det er stor usikkerhet om hvordan været blir søndag. Men det kommer en del nedbør. Vi tror mesteparten kommer som snø, cirka 20 centimeter. Ved kysten forventer vi at nedbøren blir blank, forbigående. Så synker temperaturen igjen og nedbøren blir til våt, tung snø, forteller statsmeteorolog Marit Helene Jensen.- Til sammen ser vi for oss cirka 25 millimeter nedbør. Der en millimeter nedbør er det samme som en centimeter snø. Så er det vanskelig å si hvor og når nedbøren kommer som regn eller snø. Litt vekk fra kysten vil all nedbøren komme som snø, forklarer Jensen.

Fryser til

— Så synker temperaturen mot kvelden og utover natten. Mandag morgen kan det være glatt is med et lett lag snø på toppen, sier hun.

— Men det er i verste fall, sier hun og legger til:

— Det er mye morsommere å snakke med alle de på Vestlandet og i nord. De har ei knalluke i vente, sier Jensen.

— Og i beste fall?

— Med litt flaks så kommer alt ned som snø. Da kan det bli bedre, sier hun.

Kuldefronten

Det er det kalde været fra Russland som skaper vanskene.

— Vi har i lang tid hatt en nord- nordøstlig, kald vindmasse over Norge. Dette er tung, kald luft. Når det så kommer lavtrykk fra vest, så er den tunge kalde lufta vanskelig å flytte på. Det så ut til at lavtrykket fra vest skulle komme inn over Midt-Norge. Men det har ikke vært kraft nok i det, slik at lavtrykket har gått sør for oss. Men jo nærmere vi kommer søndag, jo mer presis kan vi være i forhold til varselet, sier Jensen.