KVINESDAL: 26-åringen fra Kvinesdal møtte ikke selv i retten, men fikk dommen opplest onsdag av et stevnevitne. Han er dømt til 12 års forvaring for drapet på samboeren, den 29 år gamle Hege Bjørnsen Nesje, på Fjotland i Kvinesdal 2. februar i fjor. Samboeren ble utsatt for massiv vold og knivstikk flere steder på kroppen før hun døde. Retten finner at det dødelige knivstikket i hjertet er påført forsettlig, med den hensikt å ta livet av henne.

Forvaringsdommen innebærer at han må sone en minstetid på åtte år. I tillegg må han betale oppreisning til avdødes datter på 175.000 kroner.

Mannen er tidligere domfelt fire ganger, blant annet for grovt ran, innbrudd, vold og narkotikabesittelse. Lister Tingrett begrunner forvaringsdommen med at faren for gjentagelse av kriminelle handlinger er svært høy.

Ville ta sitt eget liv

Retten festet ingen lit til dømtes forklaring om at han hadde handlet i nødverge drapskvelden. Den drapsdømte og samboeren ble tatt for butikktyveri på ettermiddagen selve drapsdagen, og hjemme i samboerparets bolig begynte de en heftig krangel. De skal også ha ruset seg og drukket alkohol.

Den 26 år gamle kvindølen har forklart at samboeren skal ha truet ham med en kniv og senere kuttet ham i halsen, og da han forsøkte å verge seg mot angrepet skal han ha fått kuttskader i håndleddet og beinet.

I basketaket som fulgte, mener domfelte at samboeren hele tiden har holdt i drapsvåpenet, og at hun "må ha falt over kniven" mens de rullet omkring på gulvet. Men selve drapskvelden refererte han ifølge politiet flere ganger til kniven som han "hadde stukket henne" med.

Retten konkluderte på bakgrunn av kriminaltekniske undersøkelser, medisinske bevis og DNA-undersøkelser at forklaringen ikke holder vann. Det er overveiende sannsynlig at han har påført seg selv kuttskader kort tid etter de dødelige knivstikkene i ryggen og hjerteregionen, for å ta sitt eget liv.

Dette var også 26-åringens umiddelbare forklaring på at han blødde da politiet ankom åstedet drapskvelden.

— Jeg vil dø ved Heges side, skal han ha uttalt til politiet og helsepersonellet, som måtte bruke makt for å stanse blødningene.

Krangel og rus

Det fire år lange samboerskapet skal ha vært svært turbulent, og preget av bråk, krangling, vold og rusmisbruk. I perioder bodde de fra hverandre, og sommeren 2004 ble samboeren til domfelte fratatt omsorgen for datteren, som nå bor hos sin far.

I dommen på 12 års forvaring er det også lagt til grunn episoder med fyllekjøring, besittelse av narkotika og flere uttalte drapstrusler.

I mai 2004 skal domfelte ha truet med å ta livet av samboeren ved å "skjære halsen over på henne" dersom hun ringte politiet, slått henne med et vedtre og også jaget faren på dør etter å ha slått ham med det samme vedtreet. Faren rømte fra huset og søkte tilflukt hos en nabo til politiet kom.

Den rettspsykiatriske undersøkelsen konkluderer med at den dømte 26-åringen ikke var psykotisk i gjerningsøyeblikket, men påpekte at han har en "sikker personlighetsforstyrrelse i form av psykopati/dyssosial personlighetsforstyrrelse. Tilbakefallsrisikoen regnes for å være tilnærmet 100 prosent innenfor 1-2 år, og konklusjonen er avgjørende for at særreaksjonen forvaring er tatt i bruk.