— Nå går pilene dessverre nedover, sa Wenche Pedersen Dehli, helse- og sosialdirektør i Kristiansand, i et møte med inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) på torsdag.

Dehli presiserte at tallene som nå foreligger er foreløpige. Likevel viser de en tendens der det har blitt vanskeligere å integrere.

• Blant dem som var langtidsmottakere av sosialhjelp i 2014, hadde 66 prosent innvandrerbakgrunn.

• Det var i 2014 totalt 317 som var langtidsmottakere av sosialhjelp. De siste to årene er økningen størst blant dem som er født i Norge (67 prosent). Men det er også over 50 prosent økning blant bosatte flyktninger (se fakta).

Integrering

Kristiansand kommune jobber med å finne ut hvorfor antall mottakere av sosialhjelp øker så sterkt. Helse- og sosialdirektør Wenche Pedersen Delhi (t.v.) presenterte torsdag foreløpige tall som viser at personer med innvandrerbakgrunn er overrepresentert. Inkluderingsminister Solveig Horne mener det er grunn til å være bekymret. Foto: Kjetil Reite

Under dialogmøtet om integrering, sa Dehli at Kristiansand har et ansvar for å ta imot flyktninger og at kommunen vil trenge arbeidskraften. Kommunen møter likevel problemer når de skal ut i jobb og utdanning.Det fører til at flere blir avhengige av sosialhjelp.

— Når andelen som mottar sosialhjelp er så stor, er det alvorlig. Dette er en situasjon som hverken de eller vi ønsker. Det handler om at alle vil, men vi strever med å få det til, sier hun til Fædrelandsvennen.

Etter endt introduksjonsprogram er det nå 34 prosent som går ut i jobb eller utdanning i Kristiansand. I likhet med flere andre kommuner, har tallet gått nedover.

— Kristiansand hadde en periode gode resultater, men de siste årene ser vi større utfordringer til tross for mange riktige tiltak. Nå skaffer vi oss mer kunnskap og vurderer hvilken innsats som skal til for å få bedre resultater igjen.

Ønsker stans

Likestillings-, barne-, og inkluderingsminister Solveig Horne reiser Norge rundt for å få kommunene til å bosette flere flyktninger.

Utenfor rådhuset på torsdag hadde en gruppe innvandrerkvinner samlet seg. Deres budskap var at det tok altfor lang tid å få opphold og at det er vanskelig å få jobb.

— Våre liv er preget av håpløshet og vi er en stemmeløs gruppe, sa Itohan Moses fra Nigeria til regiondirektør i UDI, Tormod Stavenes.

— Jeg har jobbet siden jeg kom til Norge, men som frivillig. Det er vanskelig for oss å få jobb og det er vanskelig å få oppholdstillatelse, sier hun til Fædrelandsvennen.

Avventende

Problemer med å få innvandrere i jobb er også en av grunnene til at flere kommuner vegrer seg for å ta imot flere.

I Kristiansand får Horne ingen hjelp av eget parti som vil ha full stans.

Kristiansand kommune jobber med å finne ut hvorfor antall mottakere av sosialhjelp øker så sterkt. Helse- og sosialdirektør Wenche Pedersen Delhi (t.v.) presenterte torsdag foreløpige tall som viser at personer med innvandrerbakgrunn er overrepresentert. Inkluderingsminister Solveig Horne mener det er grunn til å være bekymret. Foto: Kjetil Reite

— Horne forvalter et stortingsflertall som ble vedtatt mot Frp sine stemmer. Vi har så lenge jeg kan huske gått til valg på ikke å ta imot flere, og nå har vi fått flere argumenter for vårt syn, sier Frps toppkandidat i Kristiansand, Stian Storbukås.Han viser blant annet til tallene som kom fram under møtet.

Et flertall i bystyret ønsker likevel å fortsette å ta imot flyktninger.

— Dette er en nasjonal dugnad og vi har en sterk tradisjon i Norge for å ta imot flyktninger. Men vi har samtidig lov til å være bekymret for den utviklingen vi har sett, spesielt de siste 12 månedene, sier varaordfører Jørgen Kristiansen.

Horne: - Bekymringsfullt med så mange på sosialhjelp

Norske kommuner bosetter flere flyktninger i år sammenlignet med i fjor. Likevel kan antallet som venter i mottak øke til 7370 innen utgangen av året hvis ikke kommunene tar imot flere.

Solveig Horne sier likevel at hun forstår hvis noen kommuner nå sier nei.

— Det er kommunene som kjenner på utfordringen med bosetning og integrering. Hvis de sier nei fordi de trenger mer tid til integrering av dem de har tatt imot, så forstår jeg det. Samtidig er det min jobb å stå på for å få kommunene til å ta imot flere, sier hun til Fædrelandsvennen.

- Hva synes du om at så mange i Kristiansand mottar sosialhjelp?

— Det er positivt at kommunen har laget en slik oversikt. Så er det bekymringsfullt med så mange på sosialhjelp. Det fører også til barnefattigdom som vi er opptatt av å jobbe mot. Derfor er det så viktig med en innsats for å få denne gruppen i arbeid.