Internasjonale medier har fordømt rike Norge denne uken; landet som ikke bare vil forby tigging, men også kriminalisere dem som hjelper tiggerne. Den politiske debatten raste helt frem til igår, daRegjeringen trakk forslaget om nasjonalt tiggeforbud tilbake, etter at Senterpartiet snudde i saken.

Venstre mener det ikke er nok. Nå vil partiet legge frem et lovforslag for å oppheve det kommunale forbudet mot tigging.

— Det har vært bevegelse i både Høyre og i Senterpartiet i spørsmålet om et tiggeforbud i det siste. Spørsmålet om et forbud mot tigging er et spørsmål av prinsipiell karakter, sier justispolitisk talskvinne Iselin Nybø til NTB.Lovforslaget får neppe støtte fra Sp. Parlamentarisk leder Marit Arnstad understreket overfor NTB torsdag at partiet holder på retten som kommunene har til å innføre lokale forbud.

Arendal helt alene

Norske kommuner har fra 1. juli i fjor kunnet vedta å forby tigging innenfor sine grenser. Storbyene i Norge har hittil ikke vært særlig interessert. Oslo vil ifølge NTB nåse på saken på nytt.Tiggeforbud har vært et følsomt tema i Oslo bystyre, der Høyre har vært for, mens partnerne KrF og Venstre er imot.

Forbudet har ifølge Politidirektoratet bare trådt i kraft i en eneste kommune: Arendal.

Kommunen vedtok tiggeforbud 28. august i fjor, men ikke før 10. november kom brevet fra Politidirektoratet som stadfester at endringen av de lokale politivedtektene kunne tre i kraft.

Les også:

— Ingen tiggere om vinteren

— Vi har ikke hatt noen tiggere her, sier Jan Sverre Krogstad, politistasjonssjef i Arendal i Agder politidistrikt til Aftenposten.

— Så dere har ingen erfaringer med å håndheve forbudet? - Det var én her som tigget, en dame. Men hun forsvant, sier Krogstad.

— Det er ikke mange tiggere i Arendal om vinteren. Vi har nok noen flere midt på sommeren, men da var det ikke noe forbud. Så noen erfaringer med dette kan jeg ikke si at vi har.

- Hva synes du om forbudet?

— Ha ha. Det får du meg ikke til å si noe om, sier Krogstad.