— Åseral har gitt nok bidrag til kraftproduksjon til storsamfunnet. Kommunen står igjen foran en betydelig vannkraftutbygging med merkbare inngrep i naturen, da må det holde, mener Hallvard Forgard, Arna Berg og Odin Refsnes.

Følg FVN Mandal på Facebook!

De er med i lokal protestgruppe som mener vindmølleparken vil slå svært negativt ut for de som bor i Åseral, hyttefolk og turister. 306 personer har skrevet under på en underskriftliste mot planene, som er mange i en kommune med bare vel 900 innbyggere.

Innsigelser

- I tillegg har både kommunestyret, fylkesmannen og fylkeskommunen kommet med innsigelser, påpeker de tre.

Det største argumentet de har er hvor synlig møllene blir. Et eget synbarhetskart som er laget av ingeniørfirmaet Norconsult viser at fra Bortelid - over ti kilometer unna - vil alle de 38 møllene være fullt synlige.

Slik vil møllene bli seende ut på Skveneheii sett fra Kyrkjebygda. De vil rage 140 meter opp i lufta fra bakke til toppen av vingen. Foto: Jarle R. Martinsen

Det samme er tilfelle fra Ljosland 6-7 kilometer unna.Så godt som fra hele kommunen vil dermed de fleste møllene være mulige å se.

Overraskelse

— Vi tror fastboende og besøkende vil få seg en stor overraskelse over hvordan møllene vil rage i terrenget, sier motstanderne.

Mindre enn fem kilometer fra vindmølleparken ligger tre viktige turområder i kommunen: Jaktslottet Lordehytta, Sjåvassknuten og jernaldergården på Sosteli. Sosteli, som har spesielt mange besøkende, vil få anleggsveien like ved siden av.

Fastboende og besøkende vil få seg en stor overraskelse over hvordan møllene vil rage i terrenge

- Vindmøllene vil riktignok skape arbeidsplasser. Men vi risikerer å miste arbeidsplasser også innen reiseliv. Det er ikke sikkert fotturister og andre vil hit med disse monstrene stående, sier Berg.

Stemte for parken

Leder for Åseral Høyre, Gro Boge Aasheim, stemte i kommunestyret for å etablere vindmølleparken.

— Det handler først og fremst om arbeidsplasser. Det er snakk om 5-10 jobber som er mye for en liten kommune som vår, sier hun.

Hun skjønner heller ikke argumentene om at vindmøllene tar mye natur.

- Dette er et område som er lite brukt. Det er heller ikke lett å skjønne at folk skal bli irriterte over at de så vidt blir synlige fra for eksempel Ljosland eller Bortelid, sier hun.

Aasheim påpeker imidlertid at dersom Stortinget endrer eiendomsskatten slik at kommunen likevel ikke får disse inntektene fra vindmølleparken, er også Høyre imot etableringen.

Vil nå mål

Konsesjonsdirektor i NVE, Rune Flatby, sier at det er viktig for dem å høre på innsigelser til kraftprosjektene.

— Men i dette tilfellet var det viktigste for oss at vindmølleparken vil bidra til at vi når de målene Stortinget har satt for fornybar energi, sier han.

Han sier også at i Åseral er det lagt godt til rette med ledningsnett slik at strømmen lett kan fraktes bort.

— Det er flere tilfeller enn kun i Åseral at det både er vannkraft og vindkraft i en og samme kommune, sier Flatby.

Befaring

Saken er nå til behandling hos Olje- og energidepartementet.

Om et par uker skal de på befaring i Åseral før de tar stilling til konsesjonen.

Mener protestene vil forstumme

Det er selskapet Hybridtech i Halden som planlegger vindmølleparken i Åseral. Daglig leder Dag Arild Hansen sier at de naturligvis har registrert at det er motstand.

Etter en tids drift er folk ofte mer positive

— Vår erfaringen er at i en planleggingsfase er vindmøller omstridte. Men etter en tids drift er folk ofte mer positive, sier Hansen.

Han trekker fram at da saken ble behandler i kommunestyret i Åseral, var det ti mot og sju for vindmøllene.

- Nokså jevnt altså. Dessuten spør vi oss om hvor mange fastboende som egentlig har skrevet under på protestlisten i en kommune med så mange hytter, sier han.

Til argumentene om støy fra møllene, sier Hansen at på en avstand på rundt 6-700 meter avgir de omlag 40 desibel, som er lav suselyd.

Hybridtech Holding og Nordisk Vindkraft planlegger to vindmølleparker til på Sørlandet. Det er i Bygland med 37 møller og i Kvinesdal med 25 møller. Begge disse prosjektene er til konsesjonsbehandling i NVE.