— Kvinesheia vindkraftverk er et veldig godt prosjekt i norsk målestokk. Det er gått lang tid siden NVE ga konsesjon, og både vi og de som er berørt av prosjektet må få anledning til å studere porsjektdetaljene og konsesjonsvilkårene grundig før vi tar stilling til videre drift, sier administrerende direktør Anders Gaudestad i SAE Vind.

700 millioner kroner

Fædrelandsvennen har tidligere skrevet at lave strømpriser og stort utbyttekrav fra eierkommunen bidrar til at Agder Energi ikke får investert i alle vindkraftprosjektene de har fått konsesjon for. Kvinesheia vindpark er kostnadsberegnet til 700 millioner kroner.

— Dersom vi skal nyte godt av støtteordningen med grønne sertifikater, må vindkraftverket stå ferdig innen 2020. Selv byggeperioden kan gjennomføres i løpet av 12 måneder, sier Gaudestad.

Lang saksbehandling

SAE Vind fikk allerede i april 2012 konsesjon til å bygge Kvinesheia vindpark som er planlagt hovedsaklig i Kvinesdal. Et mindre areal i den sørlige delen av planområdet ligger i Lyngdal.

NVEs-konsesjonsvedtak ble påklaget til Olje- og energidepartementet, som brukte tre år på å stadfeste det meste av den opprinnelige konsesjonen. Én av turbinene ble Busundområdet ble imidlertid tatt ut.

Strøm til 9500 hus

Dersom Kvinesheia vindkraftverk blir realisert vil det produsere 190 gigawattimer som tilsvarer årsforbruket til 9500 norske husholdninger. Vindparken vil bestå av 20 til 26 vindturbiner (vindmøller).

På hjemmebane

— Uten å forskottere noe, er det klart at det vil være interessant å få realisert et vindkraftverk i vår egen landsdel. SAE Vind er som kjent involvert i en rekke vindkraftprosjekter over hele landet, sier Gaudestad.

Det er Statkraft og Agder Energi som eier henholdsvis 62 og 38 prosent av aksjene i Statkraft Agder Energi Vind DA. Selskapet har hovedkontor i Kristiansand.