— Vi er i en trippelskvis. Lave kraftpriser reduserer inntektene våre. Mange store investeringer gjør at det er et stort kapitalbehov. I tillegg har vi eiernes utbyttekrav, sier Anders Gaudestad.

Han er administrerende direktør i SAE Vind og ansvarlig for vindkraftsatsningen i Agder Energi. Det sørlandske kraftselskapet eier 38 prosent av SAE Vind. Statkraft eier resten.

— Egentlig er det en luksussituasjon at vi kan prioritere blant gode prosjekter som kan realiseres før 2020, sier Gaudestad.

Anders Gaudestad leder Agder Energis satsing på vind. Han mener selskapet er i en god situasjon når de kan velge blant flere gode prosjekter før 2020. Foto: Roald Ankersen

DeadlineTurbiner som produserer strøm innen utgangen av 2020 får nyte godt av subsidieordningen med de norske og svenske el-sertifikatene. Derfor er dette en deadline hele kraftbransjen nå forholder seg til.

— Vi går mot en overkapasitet i Norge. Det som ikke er realisert innen 2020 blir skjøvet langt inn i fremtiden, sier Gaudestad.

Nå begynner det virkelig å haste. Konsesjonsbehandling i Norges vassdrags- og energidirektorat og nærmest obligatorisk påklaging og ny behandling i Olje- og energidepartementet kan ta år. Så skal investeringsbeslutning tas og byggingen igangsettes. Ofte omfatter det også storutbygging av nettet i området.

— Prosjektene som nå er i tidlig fase kjemper mot tiden, sier Gaudestad.

Flere selskaper

Agder Energi har kanalisert en stor del av vindsatsingen sin inn i SAE Vind som selskapet eier sammen med Statkraft. Herfra er Fosen Vind AS skilt ut i eget selskap. Agder Energi eier også 51 prosent av Bjerkreim Vind.

Til sammen er Agder Energi involvert i seks store prosjekter som har kommet langt. På Hitra 2, Svarthammaren, Geitfjellet, Kvendalsfjellet og Storheia er endelig konsesjon gitt. Det ventes endelig svar på søknaden om 20 til 26 vindmøller på Kvinesheia, SAE Vinds eneste prosjekt på Sørlandet, innen et år. I tillegg skal Bjerkreim Vind bygge ut i Bjerkreim i Rogaland.

Dette er utbygginger som til sammen koster rundt 13 milliarder kroner. Agder Energis andel ville være på rundt tre milliarder kroner. Innen to år må selskapene bestemme seg om de vil gjøre disse investeringene.

— Vi har for mange muligheter i forhold til hva vi kan realisere. Det kreves for mye kapital å gjennomføre alt, sier Gaudestad. Hvor mange som vil bli realisert kan han ikke si.

Realiseres neppe

Han legger samtidig til at prosjekter som ligger lenger nede i bunken enn disse seks har mindre sannsynlighet for å bli realisert av Agder Energi eller SAE VInd..

Det gjelder til sammen sju prosjekter, deriblant Nordkyn i Finnmark som kan bli blant Europas største med opp til 250 vindmøller.

— Er det synd at dere ikke har kapital til å bygge ut enda mer?

— Jeg vil heller si at Agder Energi er i en god situasjon som kan velge blant flere gode prosjekter. Vi må kontinuerlig prioritere, vurdere alternativer og ønsker å maksimere verdier for våre eiere.

Skal diskutere utbyttepolitikken

Eierkommunene i Agder Energi skal diskutere om de kan lempe på utbyttekravet mens det ligger stå store investeringer foran kraftselskapet.

— Det blir en prosess fra nå og frem til mai. Det er store investeringer som ligger foran selskapet. Det gjelder vindkraft, men også vannutbygginger som Brokke, Åseral og Iveland, sier Bjørn Ropstad, ordfører i Evje og Hornnes og leder for arbeidsutvalget til eierkommunene i Agder Energi.

I mai skal de avgjøre om de skal fortsette med dagens utbyttepolitikk. Den sier at eierne skal ha 500 millioner kroner pluss 60 prosent av overskuddet over det. I fjor tok eierne et utbytte på 626 millioner av et resultat på 846 millioner kroner.

— Signalene fra eierne er at de vil ha mer igjen for eierskapet sitt enn de kunne fått ved å ha verdiene sine andre steder, sier Ropstad. I september har han kalt inn alle formannskapene på Agder for å diskutere kommunenes eierskap.