KRISTIANSAND: — Vi finner både skarpe patroner og fenghetter, forteller Gunnstein Lian.

Han er ansvarlig for farlig avfall ved Avfall Sør sin gjenvinningsstasjon i Sørlandsparken i Kristiansand. Folk kaster blant annet skarp ammunisjon, fenghetter, gammelt fyrverkeri og øvelsesgranater i konteinerne på avfallsanlegget.

Frykter uhell

Lars Pedersen, kommunikasjonsansvarlig ved Avfall Sør Husholdning, frykter at det skal skje uhell.

— Når det kastes skarpe skudd i en konteiner, er det en fare forbundet med dette. Det kan skje uhell, særlig ved omlasting av konteinerne, som kan sette liv og helse i fare, påpeker han.

Dette er objekter som har blitt funnet i konteinerne på gjenvinningsstasjonen i Sørlandsparken i Kristiansand. Foto: Lars Pedersen/Avfall Sør
Dette er objekter som har blitt funnet i konteinerne på gjenvinningsstasjonen i Sørlandsparken i Kristiansand. Granaten er en øvelsesgranat. Foto: Lars Pedersen/Avfall Sør

Lian forteller at skarp ammunisjon ofte kastes i konteineren for metallavfall. Den hender også at folk forsøker å levere ammunisjon til medarbeiderne på anlegget.

Feil sted å levere

Skarp ammunisjon og andre liknende objekter skal imidlertid ikke leveres på gjenvinningsstasjoner.

— Vi har ikke tillatelse til å ta imot ammunisjon og eksplosiver. Hvis folk finner slike objekter, skal politiet kontaktes, understreker Pedersen.

Leveres hos politiet

— Gammel ammunisjon som eksempelvis blir funnet i et dødsbo, skal leveres hos nærmeste politimyndighet, på politistasjonen eller lensmannskontoret, opplyser Svein Heldal, seniorkonsulent ved våpenkontoret ved Agder politidistrikt.

- Hvor mye ammunisjon får dere inn i løpet av ett år?

Eksplosivt avfall skal verken kastes eller leveres på gjenvinningsstasjoner. Bildet er fra gjenvinningsstasjonen i Sørlandsparken i Kristiansand. Foto: Tormod Flem Vegge

— Vi får inn en del hundre kilo. Av og til får vi inn flere kartonger om gangen.

Gunnstein Lian, ansvarlig for farlig avfall ved Avfall Sør sin gjenvinningsstasjon i Sørlandsparken, med "rødfis"-ammunisjon, som brukes under øvelse i Forsvaret. Dette er objekter som ikke skal kastes på gjenvinningsstasjoner. Foto: Tormod Flem Vegge

Destrueres

— Hvorfor tror du folk kaster dette fremfor å levere det hos dere?

— Det er nok uvitenhet som er årsaken. Det er ugreit at dette havner i søpla. Uvedkommende kan få tak i det, og det skaper merarbeid for de ansatte på gjenvinningsstasjonene sier, sier Heldal.

Politiet sender objektene videre til Forsvaret for destruksjon.