KRISTIANSAND: — Det er ikke uvanlig at vi finner både kjøleskap og frysebokser i fjæra. Det er trist at folk kaster slikt på sjøen, sier Dag Rosseland.

Det er tidlig morgen. Vi er på Lyngøya sammen med Skjærgårdstjenesten i Kristiansand kommune. Tjenesten driftes av parkvesenet.

Øya er i ferd med å renskes for søppel, søppel som har kommet i land via havstrømmer. Ryddegjengen har ankommet i Skjærgårdstjenestens nye båt Dybingen, som har ikke mindre enn 1000 hestekrefter å by på.

300 skoleelever

Siden slutten av mars har 300 skoleelever og flere lag og organisasjoner bistått med å rengjøre skjærgården i Kristiansand, blant annet i forbindelse med strandryddedagen.

— Det har vært rift om å være med å plukke søppel. Alle vil være med på å holde skjærgården ren, smiler Jan Govert Timenes.

Dag Rosseland (bak til venstre), Jørn Gulliksen og Christian Brandser (foran) er i full gang med å plukke søppel på Lyngøya. - Dette ser ganske ille ut, konstaterer Brandser. Foto: Tormod Flem Vegge
Dag Rosseland, båtfører på Dybingen, har funnet noen store plastkanner i fjæresteinene. Han forteller at det ikke er uvanlig å finne frysebokser og kjøleskap i fjæra. Årlig kommer skjærgårdstjenesten også over stjålne, forlatte båter under arbeidet. Foto: Tormod Flem Vegge

Over tre tonn

Det er så langt plukket over tre tonn med søppel, hovedsakelig plast — som veier lite. I volum har avfallet så langt fylt opp rundt 250 søppelsekker, ifølge Tor-Fredrik Axelsen i parkvesenet, soneleder for friområdene i kommunen.

— Jeg vil tro at vi vil nærme oss rundt fem tonn søppel når vi er ferdige med ryddingen. Randøya, Nåløyet og Stokken er ennå ikke tatt - i tillegg til mange holmer og landskapsområder utenfor Flekkerøy. Det bruker å være mye søppel i disse områdene, forteller Axelsen.

Denne dagen er også tre mann på arbeidstrening sammen med Skjærgårdstjenesten.

Enorme mengder søppel flyter i land i fjæresteinene på holmer og skjær i skjærgården i Kristiansand. Det er en overvekt av plast blant søppelet. Foto: Tormod Flem Vegge
Skjærgårdstjenesten og parkvesenet er ansvarlig for å holde rundt 20 toaletter rene i Skjærgården i Kristiansand. - Utedoene får ettersyn og vedlikehold to ganger i uka gjennom sommeren, forklarer Jan Govert Timenes. Foto: Tormod Flem Vegge
Dag Rosseland og Jan Govert Timenes, som begge er båtførere på Skjærgårdstjenestens båt Dybingen, har funnet en snodig sko, trolig temmelig gammel, på Lyngøya. Foto: Tormod Flem Vegge

— Dette er en veldig grei jobb. I dag er det fint vær og god temperatur. Man får strekt på beina, får litt brunfarge og gjør samtidig noe positivt, poengterer Jørn Gulliksen, som deltar i et arbeidstreningsprosjekt i regi av kommunen, Nav og Jobbsenteret.

— Jobben vi gjør har en preventiv effekt, ifølge det jeg har hørt. Hvis det er rent på et sted, medfører det at folk ikke kaster så mye søppel der, bemerker Espen Forberg.

- Et stort problem

Det er altså store mengder plast som i disse dager blir fjernet fra fjæresteinene i skjærgården, som plastkanner, flasker, bruskorker, tau og poseplast.

Det dukket også opp en flaskepost blant søppelet. "Hei jei er Loise"... "Ring meg nå! Skriv tilbake - plizz", står det i brevet som lå i ei plastflaske. Foto: Tormod Flem Vegge

Ved Havforskningsinstituttet Flødevigen i Arendal er forsker Lars-Johan Naustvoll klar på at plastsøppel i naturen er et stort problem.

— Plast har en negativ effekt på marineorganismer. Organismene kan bli skadet, eksempelvis ved at en nylåntråd hekter seg fast i organismen, eller at den får en pose over hodet. Når plastpartikler blir spist, kan det føre til kvelning eller opphopning av plast i mage og tarm. Små partikler, såkalt mikroplast, kan spises av dyr. Da kan partiklene i verste fall gå inn i næringskjeden, ved at plasten tas opp i organismen. Men dette har vi altfor lite kunnskap om. Hvis det er sånn at plast blir lagret i dyr og fisker, er det veldig alvorlig, forklarer forskeren.

Lars-Johan Naustvoll, forsker ved Havforskningsinstituttet Flødevigen i Arendal. Foto: Havforskningsinstituttet

— Derfor er det å rydde søppel i skjærgården en utrolig viktig jobb. Da får vi fjernet plast fra systemet, før det løser seg opp og blir uhåndterlig, poengterer Naustevoll.

Da Fædrelandsvennen traff ryddegjengen litt senere på dagen, hadde de da ryddet sju holmer for søppel. Det hadde resultert i rundt 50 sekker med avfall.

NYG07475.pdf Foto: odd oystein johansen