Malin Jacob, miljøforkjemper og prosjektleder i Hold Norge Rent. Foto: Ida Marie Stokkelien
hvorlangtid.jpg

— I fjor registrerte vi 19.000 strandryddere, så det var kjempegøy! I år vil vi ha enda flere, sier kristiansandsjenta Malin Jacob, prosjektleder i Hold Norge Rent som arrangerer strandryddedagen.

— Målet er å slå rekorden fra i fjor, og vi håper på 25.000 strandryddere i årets aksjon. Ved å gå ut og rydde, ser man hvor stort problemet faktisk er, sier Jacob.

Malin Jacob, miljøforkjemper og prosjektleder i Hold Norge Rent. Foto: Ida Marie Stokkelien

Hvert år havner rundt 8,8 millioner tonn søppel i havet. Det som ligger i strandsonene utgjør bare 15 prosent av søppelet på sjøen. Resten flyter på havoverflaten, eller har sunket til havbunnen. Hvis en plastflaske synker til havbunnen tar det 450 år før den brytes ned. Rundt 75 prosent av søppelet som finnes i havet er plast.

— Når plasten brytes ned til små biter, ser det ut som mat for dyrene. Fugl og fisk spiser det, og blir kvalt eller får fylt opp magen av det. Vi mennesker spiser jo sjømat, så det havner på vårt matfat til slutt, sier Jacob.

hvorlangtid.jpg

De offisielle tallene viser at det er 36.000 tonn søppel som havner på sjøen bare her i Norge. Jacob tror det i realiteten er mye mer. Hun syns strandryddedagen er en perfekt anledning for alle og enhver til å bidra.

— Som privatperson er det å rydde strender en veldig fin ting å gjøre. Da bidrar man direkte til at det man finner i strandkanten ikke havner i sjøen igjen. Alle bør også forsøke å bruke mindre plast og engangsprodukter, sier Jacob.

Hun oppfordrer alle til å benytte dagens finvær til å rydde i fjæra, samt registrere seg på hjemmesidene til Hold Norge Rent, slik at de får ført statistikk på hvor mange som rydder.