KRISTIANSAND: Radio Ung og Radio Kristiansand går nå i strupen på hverandre etter at Radio Kristiansand 2. juni mistet konsesjonen til fordel for Radio Ung. Administrerende direktør i JærRadioGruppen, Geir Friberg mener Medietilsynet har tatt parti da de behandlet søknadene.

— Medietilsynet virker faktisk som partsaktører som har hjulpet Radio Ung til å få konsesjon, når søknaden deres åpenbart er mangelfull og burde blitt avvist. De har gått alt for langt i å tillate endringer og presiseringer i etterkant som har fått fatale følger for tildelingen, hevder Friberg overfor fvn.no.

I Radio Ung er ansvarlig redaktør Tore Mydland hoderystende til Fribergs anklager.

— Kritikken fra Radio Kristiansand er selvfølgelig grunnløs, og bare et forsøk på å undergrave en god søknad. At Medietilsynet på en utilbørlig måte skulle ta vårt parti i saksbehandlingen faller for egen urimelighet, sier Mydland til fvn.no.

Radio Kristiansand og Geir Friberg hevder i anken til Medietilsynet at Radio Ung fikk endre søknaden etter fristens utløp. Dette medfører derimot ikke riktighet, ifølge Tore Mydland.

— Radio Kristiansand her har tatt seg noen drøye friheter og kommer med påstander om søknadsforløpet som ikke er korrekte. Det var Medietilsynet som ba oss om en spesifisering av søknaden - noe de fikk. Jeg er derfor trygg på at disse protestene fra Radio Kristiansand vil bli avvist.

Medietilsynet ønsker ikke å kommentere beskyldningene om saksbehandlingsfeil overfor fvn.no

Foreslo samarbeid

I desember 2007 fremla Radio Ung et forslag til samarbeid mellom Radio Ung og Radio Kristiansand. Av dokumentet som fvn.no har fått tilgang til fremgår det at Radio Ung ønsker et utstrakt samarbeid på frekvensen, blant annet med felles profilering, samkjøring av reklamesalg og utveksling av programledere stasjonene mellom.

Avtalen ble derimot avvist av Radio Kristiansand, og nå brukes dokumentet i ankesaken mot Radio Ung - i et forsøk på å stemple stasjonen som en nisjeradio.

— Når Radio Ung tilbyr oss en avtale som innbærer vesentlig dårligere rammevilkår for oss, samtidig som de får noen ekstra sendetimer, viser de helt klart at de ikke har tatt konsesjonen på alvor, sier JRGs Friberg.

Radio Ung og Tore Mydland tordner mot at Friberg bruker forslaget til samarbeid mot dem i ankeprosessen.

— Konklusjonen til Geir Friberg er så dum som den kan bli. Det må da være konsesjonssøkeren som skal definere hva slags radio man ønsker å være, og ikke konkurrentene, sier en tydelig provosert Mydland, og utdyper:

— Forslaget Radio Kristiansand her refererer til var ett av tre ulike forslag som Radio Ung luftet for Radio Kristiansand på et tidlig stadium. Det er derfor underlig at Radio Kristiansand trekker frem dette nå. Jeg kan ikke på noen måte se at dette utkastet skulle si noe som helst om Radio Ungs berettigelse som kommersiell radio, sier ansvarlig redaktør Mydland.

Begge optimister

For øyeblikket er Radio Kristiansands anke til behandling hos Medietilsynet, og det er foreløpig uvisst når konklusjonen er klar.

— Jeg ønsker ikke å kommentere denne ankesaken spesielt, men det jeg kan si på generelt grunnlag er at vi selvfølgelig har ment alvor med vår tildeling 2. juni, sier Arve Lindboe i Medietilsynet til fvn.no.

Han utelukker derimot ikke at konsesjonsvedtaket kan bli omgjort.

— Det er rom for endringer dersom det har blitt gjort åpenbare saksbehandlingsfeil, sier Lindboe.

Begge stasjonslederne er optimister.

— I lys av hvordan tildelingen har foregått har vi meget stor tro på at vi vil bli tilkjent konsesjonen. Hvis ikke har jeg mistet all troen på rettferdighet og sunn fornuft i denne bransjen, sier Geir Friberg.

Radio Ungs Tore Mydland er på sin side minst like optimistisk på sine vegne.

— Radio Kristiansand fremstår som desperate, med en såpass svak argumentasjon som de har lagt til grunn, kan jeg ikke se at de skulle ha noen grunn til fremtidig feiring. Vi forbereder oss derfor til å overta hele frekvensen fra nyttår av, sier Mydland.