GJØVIK: Retts— og påtaleansvarlig Linn Hilde Fosso i Vestoppland politidistrikt sier til NTB at mannen ble pågrepet på en kafé i Roma av italiensk politi søndag ettermiddag.

- Den to år gamle jenta er i god behold, og polititjenestemenn er på vei til Roma for å få henne trygt tilbake til Norge. Den drapssiktede mannen vil bli begjært utlevert til Norge, sier Fosso.

Fosso sier barnevernet vil ta seg av toåringen så snart hun er tilbake i Norge.

Overvåkningsbilde fra Oslo Sentralstasjon som viser den siktede i drapssaken i Grua der en en 17 år gammel kvinne ble drept. Siktede bærer på den toårige jenta som er 17-åringens datter. Foto: Politiet / NTB scanpix

— Moren søkte og fikk opphold på humanitært grunnlag for begge to. Vi mener derfor det er riktig at vi tar henne til Norge og ivaretar hennes interesser her, sa Fosso på en pressekonferanse på Gjøvik søndag kveld. Afghaneren er siktet for å ha drept den 17 år gamle moren til barnet på Grua i Oppland sist onsdag. Både den siktede og offeret er fra Afghanistan, og toåringen er deres felles barn.

På flukt

Mannen har siden onsdag vært på flukt med datteren. De ble først sett på en buss fra Oslo til København, deretter på toget fra København til Hamburg torsdag.

Fosso roser både Kripos, som har jobbet gjennom internasjonale kanaler for å finne de to, og italiensk politi, som foretok selve pågripelsen.

På pressekonferansen søndag presiserte hun at saken langt ifra er ferdig etterforsket.

- Vi utelukker ikke flere siktelser. Vi har fortsatt bistand fra Kripos, vi er ikke ferdig med de tekniske undersøkelsene på åstedet og vi driver fortsatt med avhør av vitner, sa hun.

- Medhjelpere

Overfor NTB utelukker hun ikke at afghaneren kan ha hatt medhjelpere.

— Vi presiserer også at han ikke er tiltalt eller straffedømt, kun siktet. Han skal selvsagt få forklare seg utfyllende overfor norsk politi, sier hun.

De første avhørene vil trolig foregå i Italia, men med norske politifolk. Det er sendt tjenestemenn både for å ta seg av barnet og for å jobbe med avhør og utlevering av afghaneren.

Politiet opplyser at de vil få brakt på det rene om 28-åringen virkelig er barnets biologiske far, men sier alt tyder på det.

De fikk fredag den foreløpige obduksjonsrapporten, som slår fast at 17-åringen døde av stikkskader og påfølgende blødninger.

— Vi har funnet en gjenstand som vi mener er drapsvåpenet, sa Fosso til NTB fredag.

Hun ville ikke si hva slags stikkvåpen det er snakk om.

Etterforskningen av Grua-drapet har pågått med full styrke gjennom helgen. Politiet har blant annet gått gjennom avhør og tekniske spor, samt en rekke tips i saken.

Bodde i Lyngdal

17-åringen kom til Norge fra Afghanistan 30. mars i år sammen med datteren og søkte asyl.

Hun bodde på Lyng mottak for enslige mindreårige i Lyngdal, og dagen før drapet reiste hun til Grua der hun ifølge politiet hadde familie.

Agder politidistrikt har bistått i drapsetterforskningen. Kvinnen skal ha bodd halvannen måned i Lyngdal, og var fremdeles registrert med bostedsadresse der da hun ble drept.