KRISTIANSAND: Søndag kveld ble marerittet virkelighet for Kvadraturen skolesenter. En av deres elever omkom på skoletur i Kenya.

Rektor Knut Aasen var den første i Norge som fikk melding om trafikkulykken, hvor 18 år gamle Øystein Bronebakk omkom og flere elever og lærere ble hardt skadet.

Aasen iverksatte da kriseplanen i henhold til skolens "beredskapsplan ved ulykker, sorg og kriser blant elever og ansatte". I dette tilfellet fikk skolen også forsterkninger fra Vest-Agder fylkeskommune.

— I den innledende fasen bruker vi beredskapsplanen til å få innkalt folk etter det mønsteret som står der. Og deretter tar vi fatt på arbeidet derfra. Det er viktig at en har tenkt gjennom hvordan vi skal håndtere en slik krise på forhånd, sier rektoren.

Alle skoler er pliktet til å ha en tilsvarende plan. I tillegg har fylkeskommunen og kommunen egne planer for krisescenarioer.

Aasen forteller at skolens ansatte jevnlig går gjennom denne planen, og den ligger tilgjengelig for alle de ansatte til enhver tid.

Fire dødsfall på seks år

Rektoren har vært sittet i lederstolen på Kvadraturen skolesenter i seks år. I løpet av denne perioden har han måttet hente frem kriseplanen fire ganger.

Før ulykken i Kenya har Aasen opplevd å miste tre av sine elever. Disse dødsfallene har imidlertid ikke skjedd i skoletiden.

— Selv om dette ikke har skjedd i skolens regi, arbeider vi etter det samme mønsteret i forhold til elevene, forteller han.

Den dramatiske ulykken forrige helg var likevel langt mer omfattende.

— Denne gangen var det flere parallelle ting som måtte gjøres samtidig. Det ene er at vi har mistet en elev. I tillegg var det flere skadede elever og lærere, som vi måtte arbeide for å få hjem, sier Aasen.

Ivaretar elevene

Store deler av beredskapsplanen omfatter hva som skal gjøres i forhold til elevene som er igjen på skolen i en krisesituasjon.

Blant annet er det beskrevet hvordan lærerne skal arbeide i klassen til den døde. Klassen skal ifølge planen få så detaljert informasjon det er mulig å gi, for å forebygge rykteflom og hindre at fantasien overtar.

Det skal også informeres om pågående presse og elevene oppfordres til å tenke gjennom det de eventuelt sier til media.

— Skoledagene må fortsette å fungere så normalt som mulig, men det må gis rom for at de som ikke orker å delta har mulighet til å få hjelp, sier rektor.

Kenya-ulykken kan endre planen

Han utelukker ikke at skolens beredskapsplan vil bli endret i lys av dødsulykken i Kenya.

— Denne beredskapsplanen er noe vi arbeider med hele tiden, og i etterkant av denne hendelsen vil vi sikkert legge til eller endre på enkelte av punktene i planen, sier Aasen, uten å gå nærmere inn på hva som eventuelt bør utbedres i beredskapsplanen.

— Det er ikke der jeg har mine tanker akkurat nå. Vi vil evaluere dette i etterkant, sier han.