KRISTIANSAND: Berørte elever ved Kvadraturen skolesenter blir nå ivaretatt av skolehelsetjenesten. Flere har skrevet hilsen i kondolanseprotokollen som er satt opp, og noen har også lagt ned blomster der.

Helsesøster Kari Horrisland opplyser at det har vært en jevn strøm av elever som har kontaktet helsesøster i dag.

— Jeg har selv vært hos de nærmeste i klassen, mens den andre helsesøsteren på skolen har tatt i mot andre elever som stod avdøde nærme, informerer Horrisland.Hun forteller at de nærmeste i klassen er veldig preget av hendelsen.

- En rystelse

— Noen av elevene fikk beskjeden først i dag. Jeg ser at de er veldig samlet, og det er akkurat det vi råder dem til. Det er viktig at man ikke er alene. Vi sender ingen hjem uten at vi vet at de har noen å gå til, sier helsesøsteren.

— Dette er en rystelse, og det er dessverre ikke første gangen skolen opplever triste ting. Når slike ting skjer kommer det ofte tilbake minner fra tidligere hendelser. Da er det viktig at elevene kan komme til oss som de kjenner. De trenger en trygg plass, og vi prøver å holde det til det de er kjente med, informerer helsesøster Kari Horrisland. - Hvordan kan man hjelpe dem som er berørt?

— Vær en venn slik som man alltid har vært. Det viktigste er bare å være der, svarer Horrisland.

Når elevene som er i Kenya kommer tilbake til Norge vil det komme ekstra kriseberedskap til skolen. Detaljene rundt dette diskuteres ennå.

Et hardt døgn

I dag har rektor Knut Aasen sittet kontinuerlig i telefonen i forbindelse med ulykken i Kisumu der Øystein Bronebakk mistet livet og en jente ble hardt skadet søndag. Mandag kan rektor Aasen informere om at det er kommet positive tilbakemeldinger fra sykehuset.

— Det skal gå bra med både jenta som er kritisk skadet. Hun er våken og tatt av respiratoren. Resten av elevene hadde fått mye slag, men med tanke på hvor alvorlig ulykken var går det bra med dem, opplyser rektor Aasen.Nå er UD i samtale med ambassaden og forsikringsselskap for å diskutere hvordan elevene kan sendes raskest mulig hjem. Skolen er i kontakt med pårørende om en minnestund som skal avholdes senere i uken.

Det siste døgnet har vært hardt for rektoren.

— Det er veldig trist å måtte kontakte foreldre om at noe slikt har skjedd på en tur som i utgangspunktet skulle bli en positiv opplevelse for elevene, sier han.

Elkem med på minnestunden

Elkem har hatt et møte fordem som er engasjert i prosjektet i Kenya.

— Elkem vil stille seg tilrådighet for skolen dersom det ønskes, og vil også delta på minnestunden påskolen denne uken, sier Kristin Karlstad i Elkem.

- Dyster stemning

Elevrådsleder Espen Dåsvatn (19) som går i VG3 Automasjon forteller at det er en dyster stemning på Kvadraturen i dag.

— Folk har stått i kø ved kondolanseprotokollen, og det er lett å se at det er mange som bryr seg. Det merkes at vi har mistet en medelev, sier han.

Dåsvatn kjente selv ingen som var på turen, men var selv med på fjorårets tur som varte i ti dager. Siden 2008 har Kvadraturen Skolesenter hatt et samarbeid med Elkem Solar, Kisumu Polytechnic og bistandsorganisasjonen Arc-aid. Arbeidets hensikt er kompetansebygging innenfor planlegging, oppsett og drift av solcelleanlegg i Kenya og i Norge.— Det var en utrolig grei tur. Jeg tror det er den største opplevelsen i mitt liv. Jeg kom til et helt nytt land hvor vi var med på å gi mat til fattige og vi var med på å sette opp solceller på et senter. Jeg håper at ikke denne ulykken stopper skolens turer til Kisumu i fremtiden, sier Dåsvatn.

Elevrådslederen roser skolens håndtering av elevene.

— Skolens ledelse har vært flinke, og de vet akkurat hva de skal gjøre. Det er satt opp blomster og lærerne stiller virkelig opp for oss, sier elevrådsleder Espen Dåsvatn til Fædrelansdsvennen.